Laguna - Bukmarker - Casual Friday: BRAT vs VERY DEMURE - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Casual Friday: BRAT vs VERY DEMURE

Brat summer polako ostaje iza nas, ali zato nam sledi jesen puna brat i demure naslova. Internet je stvorio ova dva potpuno različita, ali podjednako aktuelna trenda koji eksplozivno preplavljuju društvene mreže, te je došlo vreme da pogledamo koje to knjige odišu ovom estetikom.



Napomena za one koji slabije prate trendove: Inspirisan albumom Charlie XCX, brat summer je trend koji se odnosi na prihvatanje pobune koja čuči u svima nama, prepuštanje haosu i prigrljavanju bezbrižnog stave. Nasuprot tome je nastao demure trend. Isto toliko koliko je brat trend glasan i haotičan, demure trend je nežan i staložen.

Brat

Džulija“ – Sandra Njuman

I'm everywhere, I'm so Julia. „Džulija“ na jedinstven način nadopunjuje Orvelovu1984“ iz perspektive ljubavnice Vinstona Smita. Sandra Njuman joj daje mnogo veću dubinu nego Orvel, istražujući na koji su to način žene bile kontrolisane pod ultraautoritarnom Partijom. Džulija će pronaći način da se oseća živom pod distopijskim režimom.
Život i smrt Sofi Stark“ – Ana Nort

Sofi je kompleksan i provokativan lik koji će vam pokazati briljantnu, ali i destruktivnu moć umetnosti. Njena odvažnost postaće inspiracija, a njena neshvaćenost i neuhvatljivost hraniće njene ambicije koje će je dovesti u moralno sivu zonu.
Autsajderi“ – S. E. Hinton

Kultna knjiga koja je promenila tok književnosti za mlade. To je roman koji odiše buntovništvom, o sazrevanju grupe dečaka i njihovom prijateljstvu, ujedno se baveći i temama društvene nejednakosti i potrage za identitetom.

Klitemnestra“ – Kostanca Kazati

Klitemnestra, sestra čuvene Helene zbog koje se vodio Trojanski rat, jeste osvetoljubiva kraljica, ali i snažna ratnica, brižna majka i inteligentna vladarka. Kostanca Kazati bavi se Klitemnestrinim putem od spartanske princeze do kraljice Mikene i njenom potragom za pravdom i osvetom.


Very mindful, very demure
 

Žene koje kupuju cveće“Vanesa Monfort

Kad bi trebalo da odabereš samo jedan cvet od svih, koji bi to bio? Uz ovu dirljivu, romantičnu i duhovitu priču o prijateljstvu upoznaćete se sa jezikom cveća i najrazličitijim načinima na koje se voli. Junakinje će, uz čašu belog vina, otkriti kako da se suoče sa prošlošću i svojim strahovima.
Sreća je piti čaj s tobom“ – Mamen Sančes

Ovaj komični i opuštajući roman osvetljava kontrast između britanske formalnosti i španske strasti, a njegova vedra radnja obogaćena je šarmantnim likovima koji se suočavaju sa neočekivanim obrtima. Upoznaćete Atikusa Kraftsmena, koji sve rešava uz šoljicu čaja i pet dama optuženih za njegov nestanak.
Malo drugačiji hepiend“ – Lusi Adams

Romantična komedija o Beli Marbl koja sanja o tome da nađe svoj srećan kraj – kako u ljubavi tako i u karijeri. Ali ne ide sve baš onako kako je zamislila. Kroz niz neprijatnih i komičnih situacija Bela će početi da piše o svojim ljubavnim neuspesima i da privlači pažnju svojim neobičnim avanturama.
Devojke o kojima pišu pesme“ – Karlin Bauer

Ovaj roman bavi se složenošću i intenzivnošću prijateljstva između Šarlote i Rouz, ambicioznim ženama koje će pokazati kako ženska prijateljstva mogu biti dublja od romantičnih veza i kako nas ona mogu oblikovati. Njihovi životni izbori će se razilaziti i voditi ih na različite puteve.

Autor: Maša Medić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljanje knjige put carstva vranama na radost 24 septembra laguna knjige Predstavljanje knjige „Put carstva: Vranama na radost“ 24. septembra
20.09.2024.
U utorak 24. septembra od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljena knjiga Mladena Nestorovića „Put carstva: Vranama na radost“.   O knjizi će, pored autora, govo...
više
prikaz romana zmajeva žena ane atanasković  laguna knjige Prikaz romana „Zmajeva žena“ Ane Atanasković:
20.09.2024.
Često se setim da je moja nastavnica srpskog jezika, koja mi je i dan-danas uzor, rekla da profesori književnosti ne moraju da znaju sadržaj svih književnih dela koja su pročitali nego treba da budu o...
više
verica vinsent kol pravdoljubiva spisateljica krimi romana laguna knjige Verica Vinsent Kol: Pravdoljubiva spisateljica krimi romana
20.09.2024.
Intervju sa našom spisateljicom Vericom Vinsent Kol vodila je Ana Atanasković. Kada i kako Vam je došla ideja da počnete da pišete kriminalističke romane? Pretpostavljam da sam jedan od retk...
više
laguna na sajmu knjige u banjaluci od 17 do 23 septembra laguna knjige Laguna na Sajmu knjige u Banjaluci od 17. do 23. septembra
20.09.2024.
U organizaciji Glasa Srpske i ove godine, od 17. do 23. septembra, održaće se 29. Međunarodni sajam knjige u Sportskom centru „Borik“ u Banjaluci. Čitaoci će biti u prilici da se upoznaju sa najnovijo...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.