Laguna - Bukmarker - Groznica sajamskih noviteta - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Groznica sajamskih noviteta

Za svet izdavaštva oktobar je najiščekivaniji mesec u godini. Prvo, sredinom meseca ce su Frankfurtu održava jedan od najvećih sajmova knjiga na svetu na kome učestvuje veliki broj zemalja sveta predstavljajući najbolje od svoje književnosti za protekllu godinu. Da i mi sajam za trku imamo pokazuje tradicija duga šezdeset pet godina i Beogradski sajam knjiga, kao najveća kulturna manifestacija u regionu koja se tradicionalno održava poslednje nedelje oktobra, izuzev prethodne  dve godine kada je otkazan zbog pandemije korona virusa. Prateći svetske trendove u izdavaštvu i domaće izdavačke kuće svoje najpoznatije autore i njihove nove naslove čuvaju za sajam dajući im tako poseban značaj i vrednost.
 


U današnjem tekstu predstavljamo vam sajamske dragulje izdavačke kuće Laguna koje smo sa nestrpljenjem iščekivali. Pažljivo birani i žanrovski raznoliki, ovi naslovi će zadovoljiti potrebe i najprobirljivijih ljubitelja pisane reči. Ukoliko ste spremni, krenimo redom.
 
Pobednici“ – Fredrik Bakman

Jedan od najčitanijih Laguninih autora, Fredrik Bakman donosi nam novu, ali važnu priču o običnim stvarima kao što su zajednica i porodica. U poslednje vreme sve više smo svedoci koliko je zajdenica važna i koliko je važno biti deo iste. „Pobednci“ su lepa, neobična ali na momente i strašna drama koja nam u svom najboljem izdanju prikazuje ljudsku nesposobnost da izabere ono što je ispravno, čak i kada je izbor samo to. Zlo je uvek budno, dok dobro tiho spava.
Mala Italijanka“ – Lusinda Rajli

Topla porodična drama sa elementima ljubavnog romana koja nam govori o jednom maloj, sasvim običnoj devojčici Rozani Meniči koja voli da peva, ali zbog loše materijalne situacije u porodici nema mogućnosti da to i pokaže.  Međutim, njena sudbina se menja iz korena kada njen glas čuje porodični prijatelj, operski pevač koji joj predviđa blistavu budućnost. Maestralnim zapletima i kroz putovanje dugo trideset godina Lusinda Rajli nas vodi od siromašnog juga Italije, raskošnog Milana do tihog engleskog sela i u neke od najvećih operskih hala na svetu.  U hladnim danima, „Mala Italijanka“ će vas zagrejati i uz toplu šolju čaja doneti mali dašak glamura koji svi toliko željno iščekujemo.
Kina I“ i „Kina II“ – Edvard Raderfurd

Edvard Raderfurd je pre svega poznat po sagama koje pripovedaju istoriju mesta ili grada, neretko prikazanu kroz više vekova. U svom novom istorijskom pohodu autor se seli na daleki istok i donosi nam priču o Kini i njenom carstvu. U dva toma ovog istorijskog romana imaćete priliku da pročitate o razvojnom putu Kine, Prvom opijumskom ratu, Bokserskom ustanku i svim važnim događajima za ovu najmnogoljudniju zemlju sveta ali i pohlepi zapadnih sila da razbije stabilnost i progres carstva starog gotovo dve hiljade godina. Ipak, Kina nije ostala dužna. Na napad neprijatelja odgovorila je tako da posledice tog napada osetimo i danas.
Novo proleće“ – Robert Džordan

Za sve istinske ljubitelje epske fantastike prvi put na srpskom jeziku, roman „Novo proleće“ predstavlja početak serijala Točak vremena. Ova napeta priča počinje Moiraininom i Lanovom potragom za Ponovorođenim Zmajem, koji vremenom dolazi do zbivanja u „Zenici sveta“ i kasnijeg susreta sa s Random al'Torom. Ukoliko ste propustili serijal Točak vremena pravo je vreme da počnete sagu sa ovim romanom i uplovite u magični svet epske fantastike.
Ljubavnici“ – Paolo Konjeti

Nakon romana „Osam planina“ i „Divlji dečak“, italijanski pisac Paolo Konjeti donosi nam ponovo priču u kome je jedan od „likova“ planina. Glavni lik Fausto nakon ljubavnog brodoloma nalazi utočište u jednom malom gradiću, u podnožju Alpa. Zaposlivši se kao u kuvar u jednoj gostionici upoznaje Silviju sa kojom ubrzo stupa u ljubavni odnos. Kroz priču o ovo dvoje ljudi, Konjeti nam mastralno pokazuje sposobnost kako i na koji način su ljudski odnosi u neraskidivoj vezi sa prirodom i okruženjem. Kroz dijaloge između njegovih likova prikazuje se život u svom najčistijem, izvornom obliku.
Putovanje čovečanstva“ – Oded Galor

Za sve ljubitelje literature iz oblasti popularne nauke donosimo vam knjigu svetski poznatog ekonomiste i mislioca Odeda Galora koji nam daje odgovore na pitanja šta je u osnovi našeg razvoja i napretka. U „Putovanju čovečanstva“ autor nam govori o posledično-uzročnoj vezi koja postoji širom kontinenata i odgovara na koji način mi razumemo istoriju čovečanstva. Spoznaja da je čovečanstvo podložno promenama ne daje odgovor samo za njegovo napredovanje, već i za njegov opstanak.
Boginje“ – Janina Ramires

Za kraj današnjeg predstavljanja ostavili knjigu „Boginje“ za sve one velike i male devojčice koje su imale ili i dalje imaju svoju omiljenu boginju. Raskošno ilustrovana ova knjiga nam donosi priču o pedeset svemogućih žena koje su svojim postojanjem ulivale veru i snagu, a neke od njih nas i danas  inspirišu i motivišu. Čitajući knjigu saznaćete pregršt informacija koje do sada možda niste znali, a na kraju možete da izabarete i svoju omiljenu boginju. Moja omiljena boginja je Freja, a koja je vaša?

Autor: Maja Zuber


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
prikaz knjige budućnost geografije zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku  laguna knjige Prikaz knjige „Budućnost geografije“: Zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku!
19.09.2024.
Zahvaćeni surovim vrtlogom silnih svetskih političkih, društvenih i ekonomskih previranja koja su posebno dobila na jačini proteklih desetak godina, svi se mi verovatno svakodnevno zapitamo kako li će...
više
prikaz mladih kritičara čuvari krune cara dušana  laguna knjige Prikaz mladih kritičara: „Čuvari krune cara Dušana“
19.09.2024.
Na samom početku knjige car Dušan na samrti daje svešteniku Teodosiju svoju krunu i blago da ih sakrije. Ali to nije bilo kakva kruna. Pisac nas iznenađuje time što nas vodi još unapred, pa smo sa des...
više
marina vujčić želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida laguna knjige Marina Vujčić: Želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida
19.09.2024.
Marina Vujčić, nagrađivana spisateljica, dramatičarka i urednica, autorica prije nekoliko mjeseci izdanog romana „Sigurna kuća“, bila je među hrvatskim sudionicima 12. Festivala svjetske književnosti ...
više
intervju bojan leković nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim laguna knjige Intervju Bojan Leković: Nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim
19.09.2024.
Gotovo nestvarno zvuči podatak da je pisac i osnivač CEO najznačajnije srpske oglasne kompanije KupujemProdajem, koja je od 2008. godine do danas izrasla u najsnažniju internet platformu u Srbiji...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.