Laguna - Bukmarker - Kako da napravite oluju u šolji čaja i primenite znanja iz fizike u svakodnevnom životu - Knjige o kojima se priča
Radno vreme tokom praznika »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako da napravite oluju u šolji čaja i primenite znanja iz fizike u svakodnevnom životu

Helen Čerski je poznata redovnim gledaocima naučnih emisija na BBC-ju, jer je bila domaćin u nekoliko njih, dok je u ostalima bila učesnik panela. Predaje fiziku na Londonskom univerzitetskom koledžu i izučava mehuriće ispod talasa koji se lome na pučini, kako bi razumela njihov uticaj na vremenske prilike i klimu.

Cilj knjige „Oluja u šolji čaja“ je da pokaže neverovatnu koliko je nauka sveprisutna u svakodnevnom životu i kako je ta naizgled obična nauka izraz daleko većih stvari – na zemaljskom i kosmičkom nivou – zasnovanih na istim osnovnim principima. Čerski izuzetno vešto prelazi sa fizike u svakodnevici na opis toga kako neka fundamentalna sila funkcioniše. Primer za ovo je deo knjige o talasima gde na primeru tostera objašnjava kako se toplota pretvara u svetlost i kako boja zavisi od temperature.

Knjiga je prepuna zanimljivih naučnih objašnjenja svakodnevnih pojava i saveta za korišćenje nauke da bi se prevazišle neke male životne poteškoće, recimo, zašto se kečap često zaglavi u boci i kako da ga „naterate“ da kontrolisano teče. Takođe daje mnoštvo lakih i zabavnih malih eksperimenata koje svako može da sprovede kod kuće, i objašnjava zašto stvari funkcionišu tako kako funkcionišu. Primer za ovo je njen savet kako da razlikujete kuvano jaje od sirovog.

Ono po čemu se knjiga izdvaja jeste to što je podjednako zanimljiva osobi koja je pročitala mnogo naučne literature ili se bavila naukom i nekome sa ograničenim iskustvom popularne nauke. Knjiga je puna zanimljivih činjenica i primera koji sa lakoćom uvlače čitaoca dublje u dobro napisana objašnjenja osnovne fizike.

Teško je reći bilo šta loše o „Oluji u šolji čaja“ osim što je objašnjenje zašto se talas uvek poravna kada dolazi do obale malo konfuzno, a možda i netačno, jer sam pokušao da napravim dijagram njenog opisa više puta i uvek sam dobijao nešto suprotno od njenog opisa – ali ovde zaista tražim dlaku u jajetu.

Iskreno se nadam da autorka planira da napiše još knjiga o fizici i nauci uopšte jer ima pravi talenat za objašnjavanje kompleksnih stvari na vrlo pristupačan i zanimljiv način, a i odličan je pisac. Sjajna knjiga za početak nove godine.


Autor: Ijan Bold
Izvor: popsciencebooks.blogspot.com
Prevod: Borivoje Dožudić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
mladen nestorović treba da budemo ponosni na svoju prošlost laguna knjige Mladen Nestorović: Treba da budemo ponosni na svoju prošlost
28.04.2025.
O ljudskim stranama kosovskih junaka i o tome kako sprečiti prekrajanje istorije razgovarali smo sa Mladenom Nestorovićem, autorom knjige „Put carstva: Vranama na radost“. U prvom delu planiran...
više
 meda i ptić , priča o prijateljstvu autora džarvisa laguna knjige „Meda i Ptić“, priča o prijateljstvu autora Džarvisa
28.04.2025.
Priče o Medi i Ptiću autora i ilustratora Džarvisa na topao i duhovit način prikazuju njihovo prijateljstvo i trenutke kada ono može biti u problemu. Meda i Ptić su dobri prijatelji, ali se ne sl...
više
radno vreme knjižara delfi i korisničkog centra tokom uskršnjih i prvomajskih praznika laguna knjige Radno vreme knjižara Delfi i korisničkog centra tokom uskršnjih i prvomajskih praznika
28.04.2025.
Obaveštavamo vas da su 18. i 21. april neradni dani, a da će se obrada i slanje porudžbina vršiti počevši od 21. aprila. Porudžbine napravljene u periodu od 18. do 20. aprila biće obrađivane i ...
više
jelena bačić alimpić 29 aprila u kladovu premijerno predstavlja novi roman  laguna knjige Jelena Bačić Alimpić 29. aprila u Kladovu premijerno predstavlja novi roman!
28.04.2025.
Novi roman Jelene Bačić Alimpić „Krojač“ naći će se od utorka 29. aprila u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs. Istog dana Jelena će biti...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.