Knjige pamtimo po likovima, zapletima, jeziku, humoru i jakim osećanjima. Ne dešava se često da ih pamtimo po koktelima, a ipak je u mnogim književnim delima toliko mnogo pića da praktično bazde na alkohol. Zapravo, alkohol igra važnu ulogu u brojnim scenama u književnosti, od one u kojoj Ebenizer Skrudž pokušava da pomogne siromašnoj porodici Boba Kračita u „Božićnoj priči“
Čarlsa Dikensa do sparnog popodneva u hotelu „Plaza“ u
Ficdžeraldovom „
Velikom Getsbiju“.
Iako se možda nećemo setiti da je Skrudž Bobu ponudio koktel
Smoking Bishop ili da Dejzi insistira da se Tom i Getsbi rashlade uz viski sa metvicom, ima koktela koje čitaoci ne mogu da zaborave, kao što je legendarni martini Džejmsa Bonda ili moloko plus u „Paklenoj pomorandži“. Pripremili smo listu koktela iz književnosti za okorele knjigoljupce, od legendarnih, preko žestokih do veoma suptilnih. Živeli!
1. Šampanj-koktel, „Veliki san“ (1939)
I dok ne manjka alkohola u Čendlerovom krimi klasiku iz 1939, Sternvudova verzija šampanj-koktela je omiljena. Obraćajući se Filipu Marlou koji pije rakiju „kako god“, Sternvud kaže: „Ja sam je pio sa šampanjcem. Šampanjac hladan kao Veli Fordž, a ispod njega oko trećina čaše rakije“.
2. Jack Rose, „Sunce se ponovo rađa“ (1926)
Gde je Hemingvej, tu je i piće. U romanu „Sunce se ponovo rađa“ narator (i teški alkoholičar) Džejk Barns uživa u koktelu
Jack Rose u hotelu „Krijon“ u Parizu: „U pet sam bio u hotelu ’Krijon’ i čekao Bret. Nije još stigla, pa sam seo i napisao nekoliko pisama. Nisu bila naročito dobra pisma, ali sam se nadao da će pomoći što su napisana na papiru iz ’Krijona’. Bret se nije pojavila, tako da sam u petnaest do šest otišao do šanka i popio
Jack Rose sa šankerom Džordžom.“
Ovaj koktel koji je bio popularan dvadesetih i tridesetih pravi se od jabukovače, soka limete i grenadina.
3. Daikiri, „Naš čovek u Havani“
Neki piju jutarnju kafu. Slučajni tajni agent Džejms Vormold pije jutarnji daikiri u „Wonder baru“ sa drugarom dr Haselbaherom na početku Grinove satire iz 1958. Vormold je u svojim rum-koktelima uživao sa ledom i limetom.
4. Moloko plus, „Paklena pomorandža“ (1962)
Mlečni koktel začinjen opijatima i halucinogenim supstancama moloko plus je fiktivni koktel koji je smislio Bardžis u svom klasiku iz 1962. „Paklena pomorandža“. Aleks i njegovi „druzji“ piju ovaj koktel dok se pripremaju za noć „ultranasilja“.
5. Smoking Bishop, „Božićna priča“ (1843)
„Srećniji Božić, dragi moj Bobe, nisam ti priredio već mnogo godina! Povećaću ti platu i potruditi se da pomognem tvojoj siromašnoj porodici, a o tome ćemo razgovarati već ovog popodneva uz božićnu činiju
Smoking Bishopa, Bobe.“
Kao bolji i srećniji čovek, Skrudž govori o popularnom viktorijanskom punču koji se pravi od porta, crvenog vina, soka od pomorandže i šećera.
6. Viski sa metvicom, „Veliki Getsbi“ (1925)
„’Tome, otvori viski’, naredi ona, ’napraviću vam mešavinu s metvicom. Onda bar nećete sami sebi izgledati ovako glupo... Vidi ovu metvicu!’“
Tragični likovi, hotel „Plaza“ i viski sa metvicom čine jednu od ključnih scena u Ficdžeraldovom klasiku iz 1925. Tom je saznao za ljubavnu aferu svoje žene, a u sparnom apartmanu u „Plazi“ Dejzi očajnički pokušava da mu skrene pažnju tako što mu nudi osvežavajući viski sa metvicom – u koji se osim viskija i metvice dodaje šećer.
7. Webster F. Street Lay-Away Plan, „Slatki četvrtak“ (1954)
„
Webster F. Street Lay-Away Plan – martini koji se pravi sa šartrezom umesto sa vermutom. Jako dobar.“
Dokova replika iz „Slatkog četvrtka“ je interna šala.
Webster F. Street Lay-Away Plan je po svemu sudeći nazvan po
Stajnbekovom bivšem drugu iz odeljenja i prijatelju iz Montereja, advokatu Vebsteru „Tobiju“ Stritu.
8. Vesper martini, „Kazino Rojal“ (1953)
„Tri mere
Gordonsa, jedna votke, pola mere kina lilea. Dobro promućkaj dok ne postane hladno kao led i onda dodaj veliku široku krišku kore od limuna. Razumeš?“
Bondov legendarni džin-votka martini je njegov sopstveni izum. Nazvao ga je po zanosnoj Vesper Lind. Vesper na latinskom znači „veče“.
9. Beli anđeo, „Doručak kod Tifanija“ (1958)
„Da li ti se javila Holi?“
„Ne bih baš rekao da mi se javila. Mislim, ne znam. Zato hoću tvoje mišljenje. Daj da ti napravim piće. Nešto novo. Zovu ga beli anđeo“, reče on dok je mešao pola votke i pola džina, bez vermuta.
I tako počinje priča o Holi Golajtli.
10. Koktel Aleksandra, „Povratak u Brajtshed“ (1945)
„Verujem da bi više voleo šeri, ali, dragi moj Čarlse, nećeš dobiti šeri. Nije li ovo ukusan napitak?“
Ekscentrični Entoni Blanš je upravo naručio četiri koktela Aleksandra, poznatih i kao koktel Aleksandar, i namerava sve da ih popije. Sastojci „ukusnog napitka“ su džin,
crème de cacao i slatka pavlaka. U brendi Aleksandar umesto džina stavlja se rakija.
11. Hot Toddy, „Mačka na usijanom limenom krovu“ (1954)
Velikom Tatici je rođendan i melanholični Brik Polit uživa u ovom zimskom piću koje se spravlja od viskija, vruće vode i meda.
12. Martini House of Lords, „Doručak šampiona“ (1973)
Naslov Vonegatove komedije iz 1973. ne odnosi se na ovsene pahuljice. Zapravo, odnosi se na martini, tj. „doručak šampiona“, kako ga zove Boni, konobarica kojoj je sreća okrenula leđa svaki put kada ga posluži. Omiljeni martini Dvejna Huvera je martini
House of Lords uz dodatak kore limuna –
House of Lords je brend džina.
13. Whiskey Sour, „Objava broja 49“ (1966)
„Objava broja 49“ započinje patnjom gospođe Edipe Mas, žene Vendela Mučo Masa, koja vodi dosadan život. Na početku romana Edipa bere majoran i bosiljak u svom vrtu, čita prikaze knjiga u najnovijem broju
Scientific American, slaže lazanje, premazuje hleb belim lukom, cepa listove zelene salate i konačno, dok je uključena rerna, u suton spravlja
Whiskey Sour pred dolazak muža.
Kasnije Edipa posmatra Muča kako „lebdi kao velika ptica nošena uzlaznim vetrom ka šejkeru sa pićem koji se znoji, i osmehuje se iz središta vrtloga“.
Whiskey Sour sadrži limunov sok, šećerni sirup i burbon.
14. Singapore Sling, „Paranoja u Las Vegasu“ (1971)
„U stvari, sedeli smo tamo u Polo loži mnogo sati i pili
Singapore Slingove uz meskal, a gasili ih pivom.“
Mnogo, mnogo pića se pojavljuje u „Paranoji u Las Vegasu“, a da ne pominjemo burad sa drogom, ali za
Singapore Sling se smatra da je Tompsonovo omiljeno piće. U koktel ide džin,
triple sec, višnjevača i sok od ananasa.
15. Gin Rickey, „Veliki Getsbi“ (1925)
Prikladno je da se Ficdžeraldova priča iz doba džeza pojavljuje dvaput.
„Pojavi se Tom noseći četiri čaše džina s limunovim sokom, u kojima su zveckale mnoge kockice leda. Getsbi podiže svoje piće. ’Stvarno izgleda hladno’, reče on nategnuto. Pili smo oblaporno, velikim gutljajima.“
16. Vino-spodiodi, „Na putu“ (1957)
Sal i Din sede u jednom baru u San Francisku sa crncem po imenu Volter, koji je naručio pića za šankom, poređao ih i rekao: „Vino-spodiodi!“ što je čašica porta, čašica viskija i čašica porta.
17. Pangalaktički grgolj blaster, „Autostoperski vodič kroz galaksiju“ (1979)
Efekat pijenja pangalaktičkog grgolj blastera je kao da vam mozak razvali kriška limuna obmotana oko velike zlatne cigle.
Ništa manje se ne očekuje od pića koje sadrži celokupnu sadržinu jedne boce starog džanksa, vodu iz mora Santraginusa 5, arkturijanski megadžin, falijanski močvarni gas, kvalaktinsku esenciju hiperminta, zub algolijanskog sunčanog tigra, zamfuor i maslinku.
18. Gimlet, „Dugi oproštaj“ (1953)
„Sedeli smo u ćošku šanka kod Viktora i pili gimlete. „Ovde ne umeju da ih naprave“, reče on. „Ovo što nazivaju gimletom je samo sok limete ili limuna sa malo šećera i pelinkovca. Pravi gimlet je pola džin i pola ružin sok od limete i ništa više. Sto puta bolje od martinija.“
Ako neko zna šta je pravi gimlet, onda je to Filip Marlou.
Autor: Džesika Dojl
Izvor: abebooks.com
Prevod: Borivoje Dožudić
Foto: Unsplash