Laguna - Bukmarker - Pričamo „O umiranju“ 26. septembra u knjižari Delfi u SKC-u - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Pričamo „O umiranju“ 26. septembra u knjižari Delfi u SKC-u

Rođenje i smrt imaju mnogo toga zajedničkog, oba događaja su predviđena prirodnim programima. Oba toka se odvijaju najbolje ako ih niko ne ometa.


 
O srećnom događaju rođenja rado i sa veseljem pričamo. Temu smrti i umiranja izbegavamo. Čak bi se moglo reći da je umiranje tabu.
 
U knjizi „O umiranju“ Đan Domeniko Borazio opisuje šta je danas poznato o umiranju i koja nam sredstva i mogućnosti stoje na raspolaganju da bismo se oslobodili straha od smrti, kao i kako da se pripremimo za svoj kraj.
 
Tribina o knjizi biće održana u sredu 26. septembra od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u. Govoriće doktorka Nataša Milićević, hemioterapeut i supspecijalista palijativne medicine u penziji i jedan od osnivača BELhospice, prvog Centra za palijativno zbrinjavanje pacijenata u našoj zemlji, dr Nikola Jovanović, neuropsihijatar i urednik knjige Nebojša Barać.
 
Palijativno zbrinjavanje i nega umirućih osoba, onako kako ih Borazio shvata, više su od simptomske kontrole. Pre svega se radi o komunikaciji, razgovoru između svih uključenih u proces, prevashodno se radi o psihološkom i spiritualnom zbrinjavanju. Osnov svega je komunikacija, razgovor, razmena mišljenja koja omogućava medicinsko, psihosocijalno i spiritualno zbrinjavanje. Činjenično i informativno Borazio se bavi temom „pomoći pri umiranju“ i mitom o rasprostranjenosti palijativne medicine. Ne ulepšavajući ništa, on navodi najgore greške koje se događaju pred kraj života i ukazuje kako se od toga treba braniti – uključujući konkretne savete kako sastaviti punomoćje kao pacijent.
 
Knjiga „O umiranju“ nas navodi da razmislimo o sopstvenom odnosu prema životu i smrti. U knjizi ćete naći odgovore na pitanja šta znamo o umiranju, šta možemo da uradimo i kako da se pripremimo. Iz ugla lekara koji se brine i o duhovnom stanju pacijenta, ova knjiga nudi mnoge odgovore o životu i tabuima u vezi s njim.
 
Autor knjige, Đan Domeniko Borazio (1962), lekar i publicista, osnivač Katedre za palijativnu medicinu Univerziteta u Lozani (Švajcarska) i profesor na Katedri za palijativnu medicinu na Univerzitetu u Minhenu, važi za jednog od najznačajnijih palijativnih lekara u Evropi. Njemu u najvećoj meri može da se zahvali što danas svaki student medicine u Nemačkoj zna kako treba da se suoči sa porodicom umirućih osoba. Široj javnosti je postao poznat po svom javnom nastupu kojim se založio za pravo pacijenata da iskazuju svoju želju o lečenju pred smrt.
 
Dobro došli!


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
prikaz knjige budućnost geografije zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku  laguna knjige Prikaz knjige „Budućnost geografije“: Zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku!
19.09.2024.
Zahvaćeni surovim vrtlogom silnih svetskih političkih, društvenih i ekonomskih previranja koja su posebno dobila na jačini proteklih desetak godina, svi se mi verovatno svakodnevno zapitamo kako li će...
više
prikaz mladih kritičara čuvari krune cara dušana  laguna knjige Prikaz mladih kritičara: „Čuvari krune cara Dušana“
19.09.2024.
Na samom početku knjige car Dušan na samrti daje svešteniku Teodosiju svoju krunu i blago da ih sakrije. Ali to nije bilo kakva kruna. Pisac nas iznenađuje time što nas vodi još unapred, pa smo sa des...
više
marina vujčić želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida laguna knjige Marina Vujčić: Želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida
19.09.2024.
Marina Vujčić, nagrađivana spisateljica, dramatičarka i urednica, autorica prije nekoliko mjeseci izdanog romana „Sigurna kuća“, bila je među hrvatskim sudionicima 12. Festivala svjetske književnosti ...
više
intervju bojan leković nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim laguna knjige Intervju Bojan Leković: Nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim
19.09.2024.
Gotovo nestvarno zvuči podatak da je pisac i osnivač CEO najznačajnije srpske oglasne kompanije KupujemProdajem, koja je od 2008. godine do danas izrasla u najsnažniju internet platformu u Srbiji...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.