Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „10% Čovek“ – Ključ zdravlja i sreće drže mikrobi u našem telu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „10% Čovek“ – Ključ zdravlja i sreće drže mikrobi u našem telu

Ovaj naučni pregled istražuje i objašnjava ono što je poznato o mikrobiološkoj zajednici koja živi unutar našeg tela i ukazuje na sve ono što još treba da naučimo o njoj.

U ovom dobrodošlom protivotrovu na pojednostavljene „ojačajte svoje zdravlje probioticima“ knjige i članke koji se predstavljaju kao nauka (ali uglavnom služe trgovini), Alana Kolin se usudila da ispriča prljavu istinu o onome što nauka stvarno zna, kao i istinu o onome što se još ne zna o mikrobima koji žive unutar nas, koji žive sa nama i koji su na svaki način postali deo nas. Autorka je evolutivni biolog sa nekoliko različitih diploma, i, sledstveno tome, sasvim je jasno da je ekspert u svom polju istraživanja. Srećom po čitaoce, ona je i iskusan naučni pisac, pa sa lakoćom prenosi priče iz svog iskustva sa ekspedicija po kišnim šumama, kao i detalje analize rezultata kompleksnih laboratorijskih eksperimenata. Sasvim lepo balansira između ove dve krajnosti, iako je njen glavni naglasak, naravno, na naučnim saznanjima. Ono što čini ove, korak po korak detaljno objašnjene rezultate eksperimenata fascinantnim, jeste njen stil. Kolinova uvek objašnjenja pojednostavljuje tako da budu razumljiva čitaocu, pričajući, na primer, priču o hrabroj majci koja je zbog svog deteta istražila moguće bakterijske uzročnike autizma. Autorka se nijednog trenutka ne zadovoljava time da nam jednostavno iznese rezultate objašnjenog eksperimenta ili dobijene podatke. Na primer, umesto da iznese logičan zaključak o tome da su povećana svetska potrošnja masnoće i šećera direktno doveli do epidemije gojaznosti u zapadnom svetu, ona prelazi granicu i pita se da li je problem možda u tome šta jedemo ili, tačnije, šta ne jedemo. Ako su već mast i šećer zamenili hranu pogodnu za naše mikrobe, kao što je povrće sa visokim stepenom vlakana, Kolinova primećuje da je sasvim izvesno da se i biom u našem telu takođe promenio. Kakav uticaj to ima na našu prosečnu težinu? Autorka nijednog trenutka ne tvrdi da je otkrila odgovore za savremene zdravstvene problem, ali ističe da su to odgovori do kojih je za sada došla. Nesumnjivi putokaz u pravcu koji vodi do pravih odgovora.

Sve što ste želeli da znate o mikrobima ali ste se plašili da pitate.

Izvor: kirkusreviews.com
Prevod: Dušica Novaković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
radno vreme delfi knjižara za vreme praznika 11 novembra 2024  laguna knjige Radno vreme Delfi knjižara za vreme praznika 11. novembra 2024.
08.11.2024.
Tokom državnog praznika – Dan primirja u Prvom svetskom ratu – Delfi knjižare rade po neizmenjenom radnom vremenu. Kada je reč o onlajn porudžbinama – kurirska služba u ponedeljak 11. novembra neće...
više
dragan velikić navika guši svaku pobunu laguna knjige Dragan Velikić: Navika guši svaku pobunu
08.11.2024.
„Pisac obično od fikcije stvara stvarnost. U ovom slučaju pisac od stvarnosti stvara fikciju“, rekao je na promociji nove knjige dvostrukog dobitnika Ninove nagrade Dragana Velikića istoričar ume...
više
ana atanasković trudim se da pamtim ono što je plemenito laguna knjige Ana Atanasković: Trudim se da pamtim ono što je plemenito
08.11.2024.
Ana Atanasković, spisateljica iza koje stoje romani koji se čitaju u dahu, ponosna Kruševljanka koja je zaljubljena u Beograd i u istoriju svog naroda, otkriva tajne svog najnovijeg romana „Zmajeva že...
više
uzbudljiv psihološki triler sve što nikad nismo izgovorili sloun harlou u prodaji od 12 novembra laguna knjige Uzbudljiv psihološki triler: „Sve što nikad nismo izgovorili“ Sloun Harlou u prodaji od 12. novembra
08.11.2024.
Triler koji će vas držati u neizvesnosti sve do poslednje stranice, „Sve što nikad nismo izgovorili“ Sloun Harlou, mračna je ljubavna priča s mnoštvom obrta i napetosti. Iako su prošli meseci ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.