Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „10% Čovek“ – Ključ zdravlja i sreće drže mikrobi u našem telu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „10% Čovek“ – Ključ zdravlja i sreće drže mikrobi u našem telu

Ovaj naučni pregled istražuje i objašnjava ono što je poznato o mikrobiološkoj zajednici koja živi unutar našeg tela i ukazuje na sve ono što još treba da naučimo o njoj.

U ovom dobrodošlom protivotrovu na pojednostavljene „ojačajte svoje zdravlje probioticima“ knjige i članke koji se predstavljaju kao nauka (ali uglavnom služe trgovini), Alana Kolin se usudila da ispriča prljavu istinu o onome što nauka stvarno zna, kao i istinu o onome što se još ne zna o mikrobima koji žive unutar nas, koji žive sa nama i koji su na svaki način postali deo nas. Autorka je evolutivni biolog sa nekoliko različitih diploma, i, sledstveno tome, sasvim je jasno da je ekspert u svom polju istraživanja. Srećom po čitaoce, ona je i iskusan naučni pisac, pa sa lakoćom prenosi priče iz svog iskustva sa ekspedicija po kišnim šumama, kao i detalje analize rezultata kompleksnih laboratorijskih eksperimenata. Sasvim lepo balansira između ove dve krajnosti, iako je njen glavni naglasak, naravno, na naučnim saznanjima. Ono što čini ove, korak po korak detaljno objašnjene rezultate eksperimenata fascinantnim, jeste njen stil. Kolinova uvek objašnjenja pojednostavljuje tako da budu razumljiva čitaocu, pričajući, na primer, priču o hrabroj majci koja je zbog svog deteta istražila moguće bakterijske uzročnike autizma. Autorka se nijednog trenutka ne zadovoljava time da nam jednostavno iznese rezultate objašnjenog eksperimenta ili dobijene podatke. Na primer, umesto da iznese logičan zaključak o tome da su povećana svetska potrošnja masnoće i šećera direktno doveli do epidemije gojaznosti u zapadnom svetu, ona prelazi granicu i pita se da li je problem možda u tome šta jedemo ili, tačnije, šta ne jedemo. Ako su već mast i šećer zamenili hranu pogodnu za naše mikrobe, kao što je povrće sa visokim stepenom vlakana, Kolinova primećuje da je sasvim izvesno da se i biom u našem telu takođe promenio. Kakav uticaj to ima na našu prosečnu težinu? Autorka nijednog trenutka ne tvrdi da je otkrila odgovore za savremene zdravstvene problem, ali ističe da su to odgovori do kojih je za sada došla. Nesumnjivi putokaz u pravcu koji vodi do pravih odgovora.

Sve što ste želeli da znate o mikrobima ali ste se plašili da pitate.

Izvor: kirkusreviews.com
Prevod: Dušica Novaković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
ljubica arsić za knjigu moramo uvek da imamo vremena laguna knjige Ljubica Arsić: Za knjigu moramo uvek da imamo vremena
15.07.2025.
Tokom leta i godišnjih odmora podrazumeva se da više čitamo knjige. Međutim, da li u vreme mobilnih telefona i kompjutera uopšte stižemo da čitamo? Književnica Ljubica Arsić, u intervjuu za Jutanji pr...
više
dermot o liri odgovara na pitanja (mladih) čitaoca laguna knjige Dermot O’Liri odgovara na pitanja (mladih) čitaoca
15.07.2025.
Serijal o Toto nindža-mački sjajan je za decu stariju od sedam godina. Napisao ga je popularni voditelj Dermot O'Liri, a ilustrovao Nik Ist, čije radove čitaoci prosto obožavaju. Totine av...
više
prikaz romana mesta prelaska između gvozdenog doba i savremenosti laguna knjige Prikaz romana „Mesta prelaska“: Između Gvozdenog doba i savremenosti
15.07.2025.
Roman „Mesta prelaska“ prvi je deo serijala britanske autorke Eli Grifits (1963) o forenzičkoj arheološkinji Rut Galovej. Ona je žena u kasnim tridesetim godinama, koja živi povučeno u kolibi na ivici...
više
prikaz romana biblioteka cenzora knjiga (s)misli svojom glavom laguna knjige Prikaz romana „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
15.07.2025.
Raspravljati o tome šta je a šta nije distopija u književnosti pomalo je nezahvalno ovih dana, kada se i ono što nam se dešava pred očima može okarakterisati kao nešto što deluje nezamislivo. Ipak, ba...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.