Laguna - Bukmarker - Prikaz mladih kritičara: „Devojčice uzvraćaju udarac“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz mladih kritičara: „Devojčice uzvraćaju udarac“

Redakcija Lagune pozvala je mlade čitaoce, osnovce, da čitaju knjige i pišu o njima. Jedanaestogodišnja Tisa je do sada pročitala mnogo knjiga i redovno nam piše. Njeni prikazi su vrlo moderni, a njen jezik odgovara tinejdžerskom žargonu.

Ovaj dnevnik-roman prilagođen je devojčicama, devojkama tinejdžerskog uzrasta. Kao jedna od njih, čitajući knjigu,  doživela sam  je  kao neobavezan razgovor s drugaricom.

Moram napomenuti da ovo nije pisala devojčica, devojka, niti žena nego odrastao muškarac! U tome  je i prva od čari ove knjige: kao da ste uzeli dnevnik neke (naizgled) prosečne devojke, i počeli da ga čitate (što, naravno, NIJE preporučljivo!!).

Izražavanje je, verovatno, ono što će odrasloj osobi zapasti za oko. Cela knjiga je puna žargona koje moje društvo i ja koristimo.

Posebno je zanimljivo što kod ove knjige nema čuvenog kliše happy endinga: na maturi  su se ona i njena simpatija poljubili, a posle 20 godina venčali, imali troje divne dece i onda ostarili srećni i zadovoljni. Ne. Ovde se to ne dešava (ovde se to spominje, ona mašta o poljupcu sa simpatijom, ali šta je knjiga za tinejdžere bez toga?!).

Ono što mi se takođe sviđa je to što su joj roditelji razvedeni (nemojte me pogrešno shvatiti, ali to je stvarno dobro za priču, mada u stvarnom životu baš i nije) i to što je njenom ocu ona još uvek „njegova princeza u roze haljini“. To je nešto za šta ja mislim da je jedan od problema koji se svakoj bogovetnoj tinejdžerki dešava. Ali stvarno (jedan od žargona iz knjige je morao dospeti ovde, zar ne?)!

Takođe, kao u nekim filmovima, ima stvari koje do kraja nećete razumeti i u tome je još jedna čar ove knjige. Neke stvari koje odbijate mogu da budu loša odluka i možda ćete se zbog toga dugo nervirati, ali uči se dok si živ, jelda?

Volela bih vam reći još milion i jednu stvar o ovoj divnoj knjizi, ali neću. Ovde ću završiti i ostaviti vas da sami pročitate.

Autor: Tisa, 11 godina


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
prikaz knjige budućnost geografije zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku  laguna knjige Prikaz knjige „Budućnost geografije“: Zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku!
19.09.2024.
Zahvaćeni surovim vrtlogom silnih svetskih političkih, društvenih i ekonomskih previranja koja su posebno dobila na jačini proteklih desetak godina, svi se mi verovatno svakodnevno zapitamo kako li će...
više
prikaz mladih kritičara čuvari krune cara dušana  laguna knjige Prikaz mladih kritičara: „Čuvari krune cara Dušana“
19.09.2024.
Na samom početku knjige car Dušan na samrti daje svešteniku Teodosiju svoju krunu i blago da ih sakrije. Ali to nije bilo kakva kruna. Pisac nas iznenađuje time što nas vodi još unapred, pa smo sa des...
više
marina vujčić želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida laguna knjige Marina Vujčić: Želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida
19.09.2024.
Marina Vujčić, nagrađivana spisateljica, dramatičarka i urednica, autorica prije nekoliko mjeseci izdanog romana „Sigurna kuća“, bila je među hrvatskim sudionicima 12. Festivala svjetske književnosti ...
više
intervju bojan leković nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim laguna knjige Intervju Bojan Leković: Nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim
19.09.2024.
Gotovo nestvarno zvuči podatak da je pisac i osnivač CEO najznačajnije srpske oglasne kompanije KupujemProdajem, koja je od 2008. godine do danas izrasla u najsnažniju internet platformu u Srbiji...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.