Laguna - Bukmarker - Tea Obreht: Vezana sam za Balkan - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Tea Obreht: Vezana sam za Balkan

Tea Obreht američka književnica, rođena u Beogradu, koja je za svoj prvi roman "Tigrova žena“ (The Tiger's wife) nedavno dobila britansku nagradu "Orindž", sprema novi roman koji će se takođe baviti Balkanom.

Obreht je, u intervjuu Slobodnoj Evropi, rekla da je počastvovana što je najmlađa dobitnica nagrade Orindž i dodala da nije mogla ni da zamisli da će sa prvim romanom dobiti nagradu.

"Nadala sam se da će nekome da se dopadne, da će možda da bude izdat u nekoj maloj izdavačkoj kući. Ovo sve što se dogodilo je baš neverovatno", rekla je ona.

Kazala je da se, iako joj je ''najudobnije" da piše na engleskom i oseća pripadnost američkoj kulturi, nikada nije odvojila od prostora Balkana, gde se i dešava radnja njenog romana i da je vezana "za neki balkanski način razmišljanja i pogotovo balkanski način razmišljanja o pričama“.

"Mislim da balkanska priča kao koncept postoji. Čak i male priče su nekako velike, ogromne. Ima neki momenat u balkanskoj priči kada postaje nebitno gde je ta linija izmedju mitologije i legende i istine. Tako nekako da mitologija postaje istina i postaje vrlo lična istina...To je nekako vrlo naše i ta me ideja jako privlači", rekla je ona.

Obreht je rekla da je roman o mladoj lekarki koja istražuje smrt svog dede, napisala posle smrti svog dede koji je bio prva osoba u njenom životu koja je preminula.

"Roman je o ljudima, a ne o idejama. O ljudskim pričama, a ne o istorijskim pričama. Mislim da mi je najbitnije u pisanju ovog romana bilo da se nekako pomirim sa idejom smrti i odatle je sve to došlo", objasnila je književnica.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je njen roman pružio drugačiju sliku Balkana od one koja se pojavljuje u medijima.
"To je slika kulture i jednog narodnog duha koji uopšte ne postoji, ne samo u američkim medijima, nego u medijima po celom svetu. To su stvari o kojima se, naravno, ne piše i koje se ne vide na televiziji", rekla je Obreht.

"Ko god se od medija upušta na Balkan, radi se reportaža o nekim novim teškoćama koje se tamo događaju. Mislim da je to ljudsko iskustvo i ljudska narav i način na koji ljudi žive dan za danom na Balkanu nešto jako bitno u razumevanju kakav je u stvari Balkan, a ne samo to što se prikazuje u medijima",dodala je ona.

Govoreći o novoj knjizi koju još nije napisala, ali čija je prava već otkupila izdavačka kuća "Rendom haus“, Obreht je navela da će se i u njoj vratiti na prostor Balkana.

"Mislim da ću se u sledećoj knjizi vratiti na taj prostor, ali neke teme, pogotovo smrt, mislim da sam završila. Priče u sledećoj knjizi mogu da pripadaju samo tom našem prostoru", rekla je ona.

Izvor: Blic


Podelite na društvenim mrežama:

mir je sve što nam treba predstavljena knjiga povratak u mir siniše ubovića laguna knjige Mir je sve što nam treba – predstavljena knjiga „Povratak u mir“ Siniše Ubovića
20.09.2024.
Nije postojao bolji način da Siniša Ubović dođe na promociju svoje knjige „Povratak u mir“, na koju je zbog velike gužve u gradu (čitaj igrala je Crvena zvezda) kasnio 15 minuta, nego da na delu prove...
više
ante tomić volim da kod čitalaca stvorim ugodno osećanje laguna knjige Ante Tomić: Volim da kod čitalaca stvorim ugodno osećanje
20.09.2024.
Govori se često da nas izbeglice ugrožavaju, da će uništiti naš način života i kulturu. Meni je bilo bitno da napišem da smo se mi na Mediteranu uvek mešali, da je ovo naš zajednički zavičaj, i hrišća...
više
predstavljanje knjige put carstva vranama na radost 24 septembra laguna knjige Predstavljanje knjige „Put carstva: Vranama na radost“ 24. septembra
20.09.2024.
U utorak 24. septembra od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljena knjiga Mladena Nestorovića „Put carstva: Vranama na radost“.   O knjizi će, pored autora, govo...
više
prikaz romana zmajeva žena ane atanasković  laguna knjige Prikaz romana „Zmajeva žena“ Ane Atanasković:
20.09.2024.
Često se setim da je moja nastavnica srpskog jezika, koja mi je i dan-danas uzor, rekla da profesori književnosti ne moraju da znaju sadržaj svih književnih dela koja su pročitali nego treba da budu o...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.