Ili kako se raskrinkavaju mitovi o slavnoj pesnikinji jedan po jedan tvit.
Kao i mnogi mladi pisci u nastajanju, Rebeka Bril je bila opsednuta dnevnicima
Silvije Plat. Prosvetljujući, senzualni i često dramatični dnevnički zapisi ukazuju na uspone i padove duševnog stanja Silvije Plat. Sve je to pažljivo zabeleženo, što je retkost kada se radi o osećanjima jedne mlade žene. I kada je 2020. godine uvedena zabrana kretanja tokom pandemije, Brilova je, u depresivnim trenucima koje je sa sobom donela izolacija, odlučila da se ponovo osvrne na dnevnike slavne spisateljice. „Trebalo mi je društvo“, kaže ona.
Sa ponovnim osvrtom na dnevnike Silvije Plat dogodilo se da je Brilova primetila kontrast koji postoji između reputacije slavne književnice u javnosti i njenih privatnih misli. Taj raskorak se najviše uočava u jednoj temi. „Najviše se istakla njena ljubav prema hrani“, kaže Brilova. „U skoro svakom dnevničkom zapisu ona piše šta je kuvala i jela“. Nakon što je pročitala i njena pisma, uočila je isti princip.
I tako je 23. marta 2020. godine Rebeka Bril objavila prvi tvit iz riznice Silvije Plat – opis obroka koji je pesnikinja pojela 1952. godine, dok je još uvek bila student na Smit koledžu u Masačusetsu.
Pečena sabljarka sa kiselom pavlakom. Holandez sos i brokoli. Pita od grožđa i sladoled – obilato i toplo. I porto, oštrog, slatkastog, predivnog ukusa koji nakon gutljaja udara negde iza očiju, što vas kasnije opušta i tera na smeh. Dobra, vruća šoljica crne kafe. (1952)
Brilova je od tada počela da tvituje po jedan obrok Silvije Plat dnevno. A svake nedelje njena saradnica Lili Gibs Tejlor ilustruje jedan od tvitova.
Brilova sebe ne vidi kao strastvenu kuvaricu. „Nisam neki istančani sladokusac“, kaže ona. Ali kao pisac, ona ima nepresušnu želju da sazna intimne detalje; ona je tip osobe koja će uvek pitati svoje prijatelje šta su jeli tog dana. U slučaju Silvije Plat, fokus na hranu je ukazao na suprotan narativ od popularnog prikaza pesnikinje kao izrazito krhke, proklete žene.
Ipak, njeni dnevnici ukazuju na dosta složeniji odnos prema hrani i porodičnom životu od onoga što se inače vezuje za ovu spisateljicu. Koliko god da je Platova prezirala patrijarhalne stege koje su joj nametane, istovremeno je uživala u čulnim iskustvima svakodnevnog života. Dnevnički zapisi pokazuju da je njen odnos prema hrani često bio prožet užitkom, obiljem, što se može uvideti u osvrtu na večeru sa Hjuzovima u Londonu, nešto tik pred rođenje prvog deteta.
Neki drugi zapisi ukazuju na njenu strast prema kuvanju, uključujući recepte koje je zapisivala za sebe, kao i one koje je delila u pismima, poput ovog koji je zapisan dok je živela u Engleskoj:
Da li ste probali ovaj recept sa crvenim kupusom? Naročito je dobar sa prasetinom ili kobasicama. Prodinstajte jedan ili dva crna luka, sitno iseckana, sa nekoliko redova slanine iseckanih na kockice. (17. mart 1960)
Dnevnici Silvije Plat otkrivaju nam njen dubok, kompleksan i strastven odnos prema hrani. I zašto onda opstaju mitovi koji Silviju Plat prikazuju kao nedodirljivu vilu poezije, previše nežnu za realnost svakodnevice?
I zaista, kako potvrđuje Brilova, dnevnici dokazuju da kreativni i svakodnevni život Silvije Plat nisu uvek bili u sukobu. Suprotno tome, granica između ta dva sveta je znatno fleksibilnija. Mnogi pasusi njenih dnevničkih zapisa o hrani mogu se čitati kao eksperimenti upotrebe deskripcije u jeziku.
Brilova se nada da njen osvrt u prošlost, tvit po tvit, nudi slojevitiji i vedriji portret ove kompleksne žene. „Verujem da je važno rušiti stereotipe, kao i to da je Silvija Plat umela da se zabavlja“, kaže Brilova. Tokom protekle godine Platova je zabiberila život Brilove, pružajući joj kreativni naboj tokom usamljenih dana provedenih u karantinu. „Kao da mi je Silvija Plat došla na večeru.“
Recepte Silvije Plat možete ispratiti na
Tviter nalogu Rebeke Bril.
Autor: Rejna Gatuso
Izvor: atlasobscura.com
Prevod: Aleksandra Branković