Laguna - Bukmarker - Violeta Orešković Ćurčić: Moja „Čarobna kuhinja“ ili optimizam vreba iz tanjira - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Violeta Orešković Ćurčić: Moja „Čarobna kuhinja“ ili optimizam vreba iz tanjira

„Ništa nije zabranjeno! Treba samo gledati napred, uložiti malo truda u učenje i 'poznavati' hranu koja se jede. Tako svi pazimo na svoje zdravlje“, kaže Violeta Orešković Ćurčić, autor kuvara „Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom i sve one koji žele zdravo da se hrane“.
 
Ovaj nesvakidašnji kuvar na našem tržišu u izdanju Lagune u knjižarama se pojavio početkom aprila tačno na desetogodišnjicu objavljivanja prve „Čarobne kuhinje“,  i posle 20 istoimenih knjiga u izdanju autorke. „Čarobna kuhinja“ je treći kuvar koji je Laguna izdala, a prvi posvećen ishrani osoba sa dijabetesom. Glavni kuvar „Čarobne kuhinje – lakše sa dijabetesom“ je beogradska slikarka, inženjer Violeta Orešković Ćurčić koja je na ovaj način želela da pruži prakičnu pomoć osobama sa dijabetesom.
 
Praznik za sva čula
 
„Kuvar ima 100 recepata i predstavlja izbor jela koja su uobičajena za našu domaću kuhinju, a ponešto ima i za one koji vole da probaju i nešto van naših prostora. Sve namirnice koje se koriste u receptima mogu da se kupe u našim prodavnicama i na pijacama“, objašnjava Violeta.
Kada otvorite kuvar dobrodošlicu će vam poželeli tanjir sa supom i raznobojnim povrćem, mafini sa tikvicama, rižoto sa pečurkama, moskva šnit torta, šne-nokle… Poželećete da zakoračite u jedan novi kulinarski novi svet, svet zdrave hrane.
 
Maštovito dizajniran, sa pregršt korisnih informacija i fotografijama jela koje su nastale na Violetinom trpezarijskom stolu, ovaj kuvar poručuje da hrana za osobe sa dijabetesom nije ni posebna, ni specijalna, a ponajmanje dosadna i jednolična.
„Kada ljudi skuvaju jelo po mom receptu dobiće baš ono što je na slici“, dodaje Violeta.
 
Izbalansirani jelovnik za 7 dana
 
„Čarobna kuhinja“ ima i edukativnu dimenziju. Pregledni tabelarni podaci prate svako jelo i namirnicu i omogućavaju nam da brzo sagledamo kakve su realne nutritivne vrednosti svakog konkretnog jela, a prvi put se kod nas precizno iznose i glikemijski indeksi pripremljenih jela i tačni podaci o gligemijskom opterećenju – posebno važni osobama s dijabetesom, koje moraju dobro znati koju količinu i vrstu ugljenih hidrata unose u organizam.
Ovi podaci dragoceni su i svakome ko želi da smanji telesnu težinu, unapredi mentalnu i fizičku kondiciju, osnaži osećaj zadovoljstva životom. Violeta Orešković Ćurčić objašnjava da bi recepti bez tih tabela bili isti kao i svi drugi recepti.
 
„Na kraju kuvara nalazi se jelovnik izbalansirane ishrane za 7 dana. Napravljen je od jela koja se nalaze u ovom kuvaru, a vodila sam se onim što je važno za osobe sa dijabetesom a to su glikemijski indeksi jela i glikemijsko dnevno opterećenje organizma šećerom, odnosno uglenim hidratima. To ima veliki značaj i za one koji drže dijetu. Glikemijsko opterećenje ne treba da pređe 100 u toku dana, a u mom predlogu dnevnih obroka se kreće između 60 i 70“, priča autorka kuvara.
 
Odakle Violeta u ovoj priči?
 
„Godina 2007. za moju porodicu bila je po mnogo čemu posebna. Moj sin je završio gimnaziju i upisao fakultet koji je želeo, intenzivno je igrao odbojku, ja sam se sve više bavila slikanjem, a životni saputnik nam je iznenada postao dijabetes. Sin ga je dobio u dvadesetoj godini. Bio je aktivan sportista, bez viška kilograma. Dijabetes je pao s neba u naš život. I u moju kuhinju…“, priča Violeta.

„Zbog toga sam počela da se bavim ishranom i da prilagođavam jela, koja su uobičajena za našu domaću kuhinju, osobama sa dijabetesom. Ubrzo sam shvatila da razlike gotovo i da nema i da osobe sa dijabetesom, uz odgovarajuću terapiju, mogu da jedu isto što i svi oni koji žele zdravo da se hrane.

Recepte sam, 2009. godine, počela da objavljujem na sajtu Dijabetološkog saveza Srbije, a zatim su dobri rezultati koje je imao moj sin privukli pažnju njegove doktorke i njenih kolega. 'Čarobnu kuhinju' su počeli da daju pacijentima, kao praktičnu pomoć pri spremanju svakodnevnih obroka. U nekim našim bolnicama pojedini obroci pripremaju se po mojim receptima.“
 
„Čarobnu kuhinju“ možete zapratiti i na facebook-u, YouTube kanalu i na Instagramu:

www.carobna-kuhinja.com
www.youtube.com/user/Violetaoreskovic
https://www.facebook.com/carobnakuhinjalaksesadijabetesom/
https://www.instagram.com/carobna_kuhinja/
 
Piše: Gordana Radisavljević-Jočić
Izvor: MediaSfera


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
prikaz knjige budućnost geografije zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku  laguna knjige Prikaz knjige „Budućnost geografije“: Zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku!
19.09.2024.
Zahvaćeni surovim vrtlogom silnih svetskih političkih, društvenih i ekonomskih previranja koja su posebno dobila na jačini proteklih desetak godina, svi se mi verovatno svakodnevno zapitamo kako li će...
više
prikaz mladih kritičara čuvari krune cara dušana  laguna knjige Prikaz mladih kritičara: „Čuvari krune cara Dušana“
19.09.2024.
Na samom početku knjige car Dušan na samrti daje svešteniku Teodosiju svoju krunu i blago da ih sakrije. Ali to nije bilo kakva kruna. Pisac nas iznenađuje time što nas vodi još unapred, pa smo sa des...
više
marina vujčić želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida laguna knjige Marina Vujčić: Želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida
19.09.2024.
Marina Vujčić, nagrađivana spisateljica, dramatičarka i urednica, autorica prije nekoliko mjeseci izdanog romana „Sigurna kuća“, bila je među hrvatskim sudionicima 12. Festivala svjetske književnosti ...
više
intervju bojan leković nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim laguna knjige Intervju Bojan Leković: Nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim
19.09.2024.
Gotovo nestvarno zvuči podatak da je pisac i osnivač CEO najznačajnije srpske oglasne kompanije KupujemProdajem, koja je od 2008. godine do danas izrasla u najsnažniju internet platformu u Srbiji...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.