Laguna - Bukmarker - Kad kafa i knjige postanu inspiracija – evo šta smo pronašli za vas - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kad kafa i knjige postanu inspiracija – evo šta smo pronašli za vas

Do sada smo u tekstovima u rubrici #knjigoljupci razbili stereotip o tome da strastveni čitaoci obavezno piju čaj. Zaključili smo da uglavnom piju kafu. E sad, ako oni piju kafu, onda se taj opojni napitak sigurno pije i u njihovom okruženju.



Prokrstarili smo Delfi knjižarom, naročito onom onlajn, i izdvojili ovih 10 predloga za sve ljubitelje kafe

Krećemo od beletristike, onda prelazimo na stručnu literaturu o pripremanju kafe, a za kraj smo izdvojili nekoliko šolja za koje smo sigurni da će vam povećati ugođaj ispijanja kafe.

Roman čiji je glavni junak možda najomiljenija namirnica na svetu: kafa.

Godina je 1683. Evropa je preplavljena novom drogom. Ta droga zove se kafa. Svuda je tražena – iako je izuzetno skupa jer je monopol na nju u rukama Osmanlijskog carstva. Međutim, jedan mlad Englez osmislio je plan kako da od Turaka izmami ta dragocena zrna... I zato je odlučio da igra na sve ili ništa: uz novčanu podršku Istočnoindijske kompanije, okupio je tim stručnjaka iz raznih zemalja s namerom da Turcima ukrade kafu. Ispočetka se čini kao da sve ide glatko, ali kako vreme prolazi jasno im je da su se upustili u skoro neizvodljiv izazov...

Dijan kao da ima savršen život. Supruga je, majka, i vlasnica pariske kafe-knjižare Srećni ljudi čitaju i piju kafu. Ali kad izgubi voljenog supruga i ćerku u tragičnoj saobraćajnoj nesreći, sve u njenom životu iznenada staje, sve osim njenog srca koje i dalje kuca.

Godinu dana kasnije Dijan će šokirati svoju porodicu i prijatelje iznenadnom odlukom da se preseli u gradić na irskoj obali. Hoće li dozvoliti sebi da ponovo voli? Hoće li prevladati strah da će novom ljubavlju izdati voljene kojih više nema?

Dirljiva i ispunjena nadom, Dijanina priča probudiće u vama mnogo emocija. Ne možete ostati ravnodušni prema ovoj ženi čije je putovanje koliko dramatično toliko i neobično, kojoj je život sve pružio a onda sve uzeo, i koja nema drugog izbora sem da se bori.
 
Tokom njene posete Beogradu, imali smo prilike da razgovaramo sa Anjes Marten-Ligan. Pogledajte intervju u kome je dala zanimljive odgovore na brojna pitanja.
 
Kafa je trenutak zadovoljstva koji nas uvek prati, od buđenja do odlaska na počinak, u zavisnosti od našeg životnog ritma. Uz kafu možemo napraviti pauzu na poslu, može nam biti izgovor za susret sa prijateljima ili prosto ukusan digestiv posle obilnog obroka: svaki izgovor je dobar za šoljicu kafe! U ovoj knjizi se slavi kafa u svakom obliku, kroz mudre misli i izreke, citate i zanimljivosti. Tu su i brojni novi i originalni recepti u izboru Slobodana Šorgića u kojima se kafa koristi i kao značajan i veoma ukusan kulinarski sastojak. 

Ne možete da zamislite dan bez nje? Započnite jutro savršenom kafom koju ćete napraviti u svom domu tako da izgleda kao da ga je spremio iskusni barista.

Više od 100 originalnih recepata donose ukuse iz celog sveta: od čistih, jakih kafa do egzotičnih kombinacija koje nikada ne biste povezali sa kafom – a čije će vas raskošne arome potpuno oduševiti.

Poreklo kafe, najvažniji regioni uzgajanja i istorijat kafe u Srbiji predstavljeni su kroz zanimljivosti koje će vas iznenaditi, zabaviti i otkriti vam sve što dosad niste znali o svojoj miljenici. Uz odgovore na najčešće zablude i mitove, sa ovim sveobuhvatnim vodičem spremni ste da zakoračite u čarobni svet kafe! 

A sada to isto, samo na engleskom. Uz ovu knjigu ćete naučiti kako da napravite savršenu kafu koja mami i ukusom i izgledom! Saznaćete šta vam je potrebno od kuhinjskih gedžeta, a i kako da postanete ekspert za pravljenje penastih i kremastih lattea. Jednostavna uputstva, korak po korak, za 20 različitih šablona za savršeni latte. Uz knjigu se dobija i 5 stencila.

Neodoljivo! Uz ovakav poklon možete se upisati (ili osobu kojoj biste poklonili ovu knjigu) na kurs za baristu. Originalno.

Za one koji vole da idu u širinu i dubinu teme, ovo je prava stvar. Sve ćete znati o kafi i umetnosti njene pripreme, od A do Š (to jest, od A do Z). 

Rečnik kafe je vodič za sve ljubitelje i profesionalce. Sa preko 100 unosa o poreklu, gajenju, do prženju, mlevenju i ispijanju, trostruki britanski barista šampion i poznavalac kafe Maksvel Kolona-Dašvud objašnjava šta to presudno utiče na ukus kafe.

Dobro ilustrovan rečnik koji će vas detaljno uvesti u svet kafe. Teško da ćete naći bolju literaturu na ovu temu.
 
A za one koji bi da uživaju u svom omiljenom napitku na putovanju, ovo će biti idealan poklon. Insajderski vodič najboljih svetskih barista – 600 mesta za ispijanje najbolje kafe u 50 zemalja.

Gde popiti dobru kafu – na ovom spisku se nalaze neverovatna mesta: od kafea, pekara, restorana pa sve do prodavnice video opreme ili automehaničarske radnje. Dobro potkovani prikazi mesta, ključne informacije, mape i planovi za laku orijentaciju.

Zašto ne putovati s ciljem da se uživa u – kafi?

I za kraj, za one koji najviše vole da ispijaju svoj omiljeni napitak u dobrom „pakovanju“, evo 3 potpuno različite ideje za tri šolje:

Vintidž varijanta, za oba pola.

Retro šolja s novogodišnjim motivom.
 

Za tehno gika, nema šta…
 

Uživajte u Novoj godini uz knjige i kafu. 


Podelite na društvenim mrežama:

mir je sve što nam treba predstavljena knjiga povratak u mir siniše ubovića laguna knjige Mir je sve što nam treba – predstavljena knjiga „Povratak u mir“ Siniše Ubovića
20.09.2024.
Nije postojao bolji način da Siniša Ubović dođe na promociju svoje knjige „Povratak u mir“, na koju je zbog velike gužve u gradu (čitaj igrala je Crvena zvezda) kasnio 15 minuta, nego da na delu prove...
više
ante tomić volim da kod čitalaca stvorim ugodno osećanje laguna knjige Ante Tomić: Volim da kod čitalaca stvorim ugodno osećanje
20.09.2024.
Govori se često da nas izbeglice ugrožavaju, da će uništiti naš način života i kulturu. Meni je bilo bitno da napišem da smo se mi na Mediteranu uvek mešali, da je ovo naš zajednički zavičaj, i hrišća...
više
predstavljanje knjige put carstva vranama na radost 24 septembra laguna knjige Predstavljanje knjige „Put carstva: Vranama na radost“ 24. septembra
20.09.2024.
U utorak 24. septembra od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljena knjiga Mladena Nestorovića „Put carstva: Vranama na radost“.   O knjizi će, pored autora, govo...
više
prikaz romana zmajeva žena ane atanasković  laguna knjige Prikaz romana „Zmajeva žena“ Ane Atanasković:
20.09.2024.
Često se setim da je moja nastavnica srpskog jezika, koja mi je i dan-danas uzor, rekla da profesori književnosti ne moraju da znaju sadržaj svih književnih dela koja su pročitali nego treba da budu o...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.