Laguna - Bukmarker - Kako da napravite zabavu u stilu glamuroznih dvadesetih, meni iz romana „Veliki Getsbi“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako da napravite zabavu u stilu glamuroznih dvadesetih, meni iz romana „Veliki Getsbi“

Tih letnjih večeri čula se muzika iz kuće moga suseda. Kroz njegove vrtove kretali su se kao leptiri ljudi i žene, dolazili, odlazili, sred žagora, šampanjca i zvezda…

Da li ste ikada poželeli da prisutvujete glamuroznoj žurci u stilu dvadesetih? Možda je pravo vreme da napravite sopstvenu tematsku  zabavu, a mi vam nudimo interesantne predloge koji od vašeg doma mogu napraviti vilu Džeja Getsbija:

PIĆA

Šampanjac - Alkohol je dvadesetih godina prošlog veka bio zabranjen, ali se svakako i dalje pio. Ne zaboravite da su ga posluživali u čašama za šampanjac širokog oboda, ne u uskim i visokim vinskim čašama koje danas koristimo.

Klaret - Ovo je posebna vrsta roze vina koje se sada gotovo i ne može naći. Naziv Claret de Bordeaux sada se odnosi na bilo koje lagano, voćno vino svetlocrvene boje, pa na svojoj zabavi možete poslužiti bilo koju vrstu rozea.

Sotern - Slatko desertno belo vino. Treba ga servirati na sobnoj temperaturi i nikako uz slatke deserte, već uz neki dobar sir. Svakako i ono samo može poslužiti kao desert zbog svog slatkog ukusa.

Gin rickeys - Osvežavajuća kombinacija džina, limete i kisele vode.

Mint Julep - ovo je omiljeni koktel Dejzi, junakinje romana Veliki Getsbi (sastojci su burbon, voda, led i nana).

Limunada - „Na njega je duboko uticalo Tomovo prisustvo. Ali on bi se u svakom slučaju osećao nelagodno sve dok im ne bi dao nešto da piju, više osećajući nego shvatajući da su oni samo radi toga i došli. Gospodin Sloun nije želeo ništa. 'Limunadu?' 'Ne, hvala.' 'Čašicu šampanjca?' 'Baš ništa, hvala.'“

Sokovi - ako ne konzumirate alkohol, vozite posle zabave ili je organizujete za mlađe od 18 godina, voćni sokovi su primamljiva i ukusna zamena. U romanu su bili neizostavni sastojci koktela.
 
JELA

Narandže i limunovi - U knjizi su se služili sveže ceđeni sokovi, ali su se ove voćke  koristile i kao ukras za sto. Ako vam treba inspiracija za ukrašavanje vaše trpeze, možete posetiti http://interiorsbypattillc.com ili http://media.theknot.com 

Pečena šunka – Začinite šunku po ukusu i ispecite je u rerni. Kako bi izgledala lepše dok je poslužujete, možete je ukrasiti kriškama narandže ili kandiranim trešnjama.

Predjela - u suštini, možete poslužiti bilo kakvo meze pre nego što goste pozovete za sto. Postoji nebrojeno mnogo mogućnosti za ovu vrstu posluženja, važno je samo da ga iznesete na pažljivo aranžiranom tanjiru. Evo nekoliko ideja:
  • Ostrige
  • Punjena jaja
  • Punjene pečurke
  • Bruskete sa paštetom od lososa
  • Pečeni bademi/lešnici
  • Masline
Ako niste sigurni kako da pravilno iskombinujete namirnice, možete se poslužiti i ovim menijem:

Predjelo
Kapreze ražnjići

Glavno jelo
Cezar salata
Ćufte
Brusketi

Desert
Tiramisu
Biscotti
Tanjir voća

Salate - Salate su dvadesetih godina bile izuzetno popularne, pa je najbolje sa isprobate neku koja se služila u Getsbijevo vreme, npr. Valdorf salatu ili bilo koju salatu koju možete oblikovati kalupom (npr. sitno seckane namirnice u želatinu različitih ukusa). I naravno, ne zaboravite Cezar salatu!

Mini rol-viršle  - Bilo da kupujete gotove ili ih sami pravite, odličan su izbor za svaku zabavu.

Ćuretina - Da, dobro ste pročitali. Trebalo bi da se oprobate u pečenju/pripremanju ćuretine. Isprobajte ovaj nadev od žalfije i crnog luka/sa žalfijom i crnim lukom koji možete naći na stranici vintagerecipes.net.

Svinjske kobasice - „Najveći deo vremena provodio sam u radu. U rana jutra sunce je bacalo moju senku prema zapadu, dok sam belim ambisima donjeg Njujorka hitao ka Probiti Trastu. Svoje kolege, činovnike, i mlade berzanske agente već sam zvao po imenu i sa njima jeo svinjske kobasice sa krompir-pireom i pio kafu po mračnim i zakrčenim restoranima grada.“

Svinjske kobasice možete pronaći u hipermarketu ili mesnici. Odlične su kao predjelo, a finije će izgledati i lakše će se jesti ako ih iseckate na kolutiće i nabodete na čačkalice.

Pire krompir – neizbežan prilog uz svinjske kobasice.

Kolači sa limunom – u romanu ih služe uz čaj kod Nika, a recept možete pogledati na gutenberg.com. Slobodno koristite belo vino umesto brendija i dodajte narendanu koru limuna i limunov sok, biće ukusnije!

Pečena piletina - U romanu, Tom i Dejzi ručaju hladnu pečenu piletinu i uz nju piju rashlađeno pivo. Ako želite da poslužite piletinu na svojoj zabavi, isecite je na manje komade veličine jednog zalogaja da bi se gosti lakše služili.

Ako želite da upotpunite svoju zabavu autentičnim pozivnicama ili jelovnikom ispisanim u stilu Velikog Getsbija, originalni fontovi korišćeni na plakatima za film iz 2013. godine sa Leonardom Di Kaprijem u glavnoj ulozi su Atlas Regular i Atlas Solid. Dodatnu inspiraciju možete naći i na fontspace.com.

Ako se odlučite da napravite zabavu ovog leta, najbolje bi bilo da imate na raspolaganju veliko dvorište. Ukoliko to nije moguće, iskoristite svoju terasu/balkon, letnju kuhinju ili krov zgrade u kojoj stanujete. Improvizujte i uživajte!

I za kraj, ne zaboravite – u romanu Veliki Getsbi pića ima u izobilju, tako da obavezno obezbedite dovoljne zalihe da okrepite svoje goste.



I za kraj, evo direktne inspiracije:

„Tih letnjih večeri čula se muzika iz kuće moga suseda. Kroz njegove vrtove kretali su se kao leptiri ljudi i žene, dolazili, odlazili, sred žagora, šampanjca i zvezda. Za vreme popodnevne plime posmatrao sam njegove goste kako skaču u vodu sa tornja njegovog splava ili se sunčaju na vrelom pesku plaže, dok dva motorna čamca seku vodu zaliva i vuku sa sobom akvaplane preko slapova pene. Svake subote uveče njegov rols-rojs se pretvarao u omnibus, koji je od devet ujutro pa sve do kasno posle ponoći dovozio zvanice u njegov dvorac i razvozio ih po kućama u gradu, dok je njegov veliki karavan neprestano zujao kao neki žuti tvrdokrilac, jureći na stanicu pred svaki voz. A svakog ponedeljka osam slugu, uključujući i jednog posebnog baštovana, radilo je ceo dan grabuljama, metlama, čekićima i bašteniskim makazama da dovede u red pustoš napravljenu prethodne noći.

Svakog petka stizalo je od jednog trgovca voćem iz Njujorka pet sanduka pomorandži i limunova – a svakog ponedeljka te iste pomorandže i limunovi izlazili su u obliku piramide isceđenih polutki na zadnja vrata. U kuhinji se nalazila neka mašina koja je za pola časa mogla da iscedi sok iz dve stotine pomorandži, kad bi sluga dve stotine puta pritisnuo placem jedno dugmence.

Bar jednom u dve nedelje dolazio je čitav korpus snabdevača sa nekoliko stotina metara debelog platna i mnoštvom raznobojnih sijalica i lampiona, da ogromni Getsbijev vrt pretvori u božićnu jelku. Na bife-stolovima ukrašenim sjajnim predjelom, začinjeni odresci pržene šunke tiskali su se sa salatama harlekinskih šara, svinjskim i ćurećim paštetama, mađijom kulinarske veštine, pretvorenom u staro zlato. U glavnoj dvorani stajao je bar sa ogradom od pravog mesinga, krcat džinom, viskijem, likerima i pićima tako davno već zaboravljenim da je većina njegovih gošća bila isuviše mlada da bi mogla razlikovati jedne od drugih.“
 
 -Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald
Izvor: inliterature.net


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
uz banca intesa mastercard kreditne kartice popust 25  laguna knjige Uz Banca Intesa MASTERCARD kreditne kartice popust 25%
21.11.2024.
Odlična vest za sve ljubitelje dobrih knjiga i društvenih igara je da Banca Intesa i Izdavačka kuća Laguna nastavljaju sa uspešnom saradnjom i omogućavaju specijalne popuste.   Do 30. novem...
više
dragutin minić karlo svet iz ugla jednog srbina laguna knjige Dragutin Minić Karlo: Svet iz ugla jednog Srbina
21.11.2024.
Svaki trenutak u knjizi satiričnih putopisnih priča „Nacionalistička geografija“ stvarno je doživljen i predstavlja lični utisak začinjen sa malo satire koja stavlja osmeh na lice, ali ponegde malo i ...
više
 ulaganje u znanje je moja životna filozofija održana promocija knjige tajne zanata miroslava miškovića laguna knjige „Ulaganje u znanje je moja životna filozofija“ – održana promocija knjige „Tajne zanata“ Miroslava Miškovića
21.11.2024.
U svečanoj atmosferi Sava centru 20. novembra 2024. održana je promocija knjige „Tajne zanata“, najnovijeg dela Miroslava Miškovića, jednog od najuticajnijih preduzetnika u regionu.   Promo...
više
uspešne promocije karajlića i ljubenovića u kostolcu laguna knjige Uspešne promocije Karajlića i Ljubenovića u Kostolcu
21.11.2024.
U Domu kulture u Kostolcu, u okviru manifestacije „Novembarski dani kulture“, 13. i 19. novembra svoje književno stvaralaštvo predstavili su Dr Nele Karajlić i Bojan Ljubenović.   Dr Nele K...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.