Laguna - Bukmarker - Loši momci, dobre vile i bogovi Olimpa - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Loši momci, dobre vile i bogovi Olimpa

Zašto deca vole uvek iznova da čitaju iste slikovnice, iste priče? Da li će im ikada dozlogrditi priča o omiljenom zeki ili medi? Čini se da se deca lako vezuju za omiljene junake, oni postaju živa bića od omiljenih rečenica i papira. Hajduk iz Beograda diktirao je moje turbulentne avanture, teško sam mogla da napravim distinkciju između sebe i njega. Nisam razmišljala o tananoj granici između onoga što čitam i onoga što radim. Gligorije Pecikoza Hajduk postojao je jednako u mom životu kao i drugovi iz škole. A trudila sam se da budem nemirnija i nesnosnija od njega.

Foto: Unsplash

Nisam razumela kako funkcioniše fikcija, a nisam se time ni bavila. Danas dobro znam da vrhunski likovi čine književnost mnogo više od vrhunskih zapleta. Da se za njih vežemo u toj meri da nije ni bitno da li oni postoje ili ne. Upravo zato mnogi pisci književnosti za decu prirodno pišu serijale o jednom omiljenom junaku. I ne zna se ko je maštovitije zamišljen ili stvarniji u tom paralelnom univerzumu u kojem jedino deca blaženo provedu svoje prve godine naporedo sa ovim svetom. Navešću naše omiljene male luckaste čudake, a vi birajte novog člana porodice za svoje dete.

Serijal o Ameliji Zubić

Amelija voli da se igra goblinske šugice i da se mazi sa svojom bundevom ljubimicom Ludajom. A mrzi da ide na dosadan varvarski bal koji priređuju njeni mama i tata. Amelija je vampirica. Kao i svaka superherojka, ona spasava svoje prijatelje, i u jednom trenutku i ceo svet Nokturnije, pa i celo kraljevstvo! Amelijine grozomorne pustolovine od kojih se ledi krv u žilama i mozak dobijaju napad nesnosnog pucketavog uživanja, vrcaju od neobične imaginacije autorke, ilustratorke i spisateljice Lore Elen Anderson.

Serijal o Lošim momcima

Iako ovo zvuči kao dobro poznata rep pesma, nije ono što mislite. A pomalo i jeste. Gosn vuk. Gosn ajkula. Gosn zmija. Gosn pirana. Oni su loši momci, to svako zna. Oni strašni i opasni – i ne tako loši, ne tako opasni, a često i komični. Ali ovi momci bi da budu heroji. I pokazaće da jesu tako što će činiti dobra dela… hteli vi to ili ne. Jer šta može da pođe po zlu kada se udruže opasni vuk, ajkula, pirana i zmija? Sem što oni nisu baš karakteristični predstavnici svojih vrsta. Oni su najsmešniji, našašaviji i najluđi skup opasnih životinja i momaka koji možete da zamislite.

Serijal o Tomu Gejtsu

Liz Pišon je rokenrol zvezda u svetu književnosti za decu. Dobila je sve nagrade koje se dobiti mogu (Roald Dal, Voterstouns za najbolju dečju knjigu i Red haus za najbolju knjigu za mlade), ali mnogo bitnije od toga, svuda je prate horde egzaltirane dece. U formi ilustrovanog dnevnika ona piše o Tomu Gejtsu koji ne može biti osobeniji a ni sličniji svoj deci na svetu. Tom crta po svemu što njegov dnevnik čini pravim švrakopisom. Njegova sestra Dilija je namćor, uvek namrštena i iskoristiće svaku priliku da smaže neku oblandu od karamele. Tom očigledno ne može da podnese svoju sestru, ne ispunjava očekivanja roditelja, piše lažna opravdanja, ali voli da crta, zaljubljen je u školsku drugaricu pametniju od svih, ima svoj rok bend i mašta da će postići veliki uspeh. Tom je razuzdan desetogodišnji dečak koji ima hiperaktivan karakter i maštu. Teško je izaći na kraj sa njim, i teško je ne odlepiti potpuno za njegovim haotičnim, magičnim i fantastično duhovitim dnevnikom.

Serijal o Persiju Džeksonu

Da li želite da maštu svog deteta zabiberite mitologijom i fantastikom? Persi Džekson je po ko zna koji put izbačen iz škole. Ali to nije zgoreg. Jer on zapravo ima svoju malu agendu: da vrati Zevsovo oružje na Olimp i tako umiri bogove. On je uvek na granici sa smrtonosnim sukobom s gomilom opakih čudovišta. Jer čudovišta iz grčkih mitova i bogovi Olimpa kao da su rešili da se sa stranica Persijevih udžbenika presele u njegov život da ga zagorčaju. Da bi uspeo u potrazi, Persi neće morati samo da uhvati pravog lopova: moraće da se upozna i pomiri sa ocem koji ga je napustio, da reši zagonetku Proročišta, koje ga upozorava da će ga jedan prijatelj izdati, i da razotkrije zaveru koja preti moćnim bogovima. A sve to vodi do pitanja: da li je čast biti Posejdonov sin ili je to okrutna šala bogova Olimpa?

Serijal o Marti Smart

Upoznajte zelenokosu Martu, devojčicu koja živi u neobičnoj Ginkovoj ulici i ima još neobičniji hobi – otkriva tajne i rešava misterije. Zelenokosa devojka povešće vas na let balonom do skrivenog rečnog arhipelaga prepunog misterioznih prepreka i izazova, nepredvidivih likova i skrovitih kapija koje otvaraju samo tačni odgovori na teško dokučive zagonetke. Za čitanje ove knjige neophodna je hladnokrvnost i odvažnost vrsnog pustolova, čiju bistrinu uma ne može da pomuti ni okruženje krcato bićima iz mraka, zastrašujućim zvucima i pretećim senkama. Ne dolazi u obzir da se plašite mraka, zmija i senki. Ako želite da maštu vašeg deteta dodatno zagolicaju mozgalice i glavolomke Uroša Petrovića, odvažite se i uronite u ovu mešavinu sveta fantastike i maherskog dokučivanja zagonetaka.

Autorka teksta: Nevena Milojević


Podelite na društvenim mrežama:

prikaz knjige budućnost geografije zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku  laguna knjige Prikaz knjige „Budućnost geografije“: Zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku!
19.09.2024.
Zahvaćeni surovim vrtlogom silnih svetskih političkih, društvenih i ekonomskih previranja koja su posebno dobila na jačini proteklih desetak godina, svi se mi verovatno svakodnevno zapitamo kako li će...
više
prikaz mladih kritičara čuvari krune cara dušana  laguna knjige Prikaz mladih kritičara: „Čuvari krune cara Dušana“
19.09.2024.
Na samom početku knjige car Dušan na samrti daje svešteniku Teodosiju svoju krunu i blago da ih sakrije. Ali to nije bilo kakva kruna. Pisac nas iznenađuje time što nas vodi još unapred, pa smo sa des...
više
marina vujčić želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida laguna knjige Marina Vujčić: Želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida
19.09.2024.
Marina Vujčić, nagrađivana spisateljica, dramatičarka i urednica, autorica prije nekoliko mjeseci izdanog romana „Sigurna kuća“, bila je među hrvatskim sudionicima 12. Festivala svjetske književnosti ...
više
intervju bojan leković nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim laguna knjige Intervju Bojan Leković: Nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim
19.09.2024.
Gotovo nestvarno zvuči podatak da je pisac i osnivač CEO najznačajnije srpske oglasne kompanije KupujemProdajem, koja je od 2008. godine do danas izrasla u najsnažniju internet platformu u Srbiji...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.