Laguna - Bukmarker - Da li ste znali... koja hrana je zaista zdrava? - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Da li ste znali... koja hrana je zaista zdrava?

Donosimo vam zanimljiva saznanja iz knjige Basa Kasta, koja je proglašena edukativnom knjigom godine u Nemačkoj, Špiglovim bestselerom iz oblasti publicistike 2019. godine i koja je čak 95 nedelja bila je među deset najprodavanijih naslova.



Izbaciću hleb i slatkiše... Smanjiću broj kafa koje popijem u toku dana na minimum... Počeću da se hranim zdravo... Koliko puta ste sebi davali slična obećanja, a verovatno i pokušavali da ih ispunite? Ali, prisetite se, jesu li te nove mere davale rezultate? I, ako jesu, koliko su ti rezultati trajali?

Jeste li se ikada zapitali da li je vaš novi plan ishrane upravo onaj koji je najbolji za vaš organizam, da li vam čini dobro i obezbeđuje dugovečnost? Verovatno niste. Nismo ni mi, dok nam knjiga „Kompas ishrane“ Basa Kasta, nemačkog novinara posvećenog naučnim temama, nije otvorila oči i pokazala nam da neke pojave nisu onakve kao što mislimo da jesu.

Ako imamo u vidu zdravo starenje, izbor proteina je od presudnog značaja. Načini ishrane poput Atkinsonove ideje, koji podrazumevaju mnogo mesa, šunke, kobasica... mogu da obezbede brz gubitak težine, ali to je kratkoročno. U zdrav izvor proteina spadaju riba, jogurt, morski plodovi, gljive i u principu svi biljni proizvodi, naročito iz sočiva, pasulja, brokolija i drugog povrća, ali i iz semenki i koštunjavog voća, saznajemo u „Kompasu ishrane“.

Dalje saznajemo da, što se ugljenih hidrata tiče, nisu presudni njihov udeo i količina, već kvalitet. Šećer je u kvalitativnom pogledu najgori među ugljenim hidratima. Odricanje od osvežavajućih pića i suzdržano uzimanje slatkiša i voćnih sokova verovatno su već pola puta do zdrave ishrane. Čiste bombe glukoze – beli hleb, krompir, beli pirinač, bele testenine – u poređenju sa šećerom uopšte nisu toliko loši, ali mi ipak jedemo previše ovih namirnica. Naročito važan izvor ugljenih hidrata, pored voća i povrća, predstavljaju mahunarke.

Kad su u pitanju napici, očigledno je da se ono što obično smatramo zdravim i lekovitim pokazuje kao manje zdravo nego što se misli – i obratno. Ako ne volite mleko – odlično. Da biste u starosti bili zdravi, britkog uma i u dobroj formi, mleko vam kao odrasloj osobi nije potrebno. Za snažne kosti nije nam potrebno preobilje kalcijuma. Ako volite mleko, ograničite se na jednu do dve čaše dnevno.

S druge strane, kafa smanjuje rizik od prerane smrti – do pet šoljica kafe na dan dobro je za srce i za ostatak tela, posebno za jetru. Ali, reč je o filter kafi, pre svega. Preporučljiva doza espresa je maksimalno dve šoljice na dan, a kuvana kafa sa socom se ne savetuje. Što se čaja tiče, topla preporuka je zeleni čaj. Kada je reč o alkoholnim pićima, sve zavisi od toga kako ga uzimamo. Bolje je svaki dan piti umereno nego nekoliko dana teturati se ulicom. Dan-dva u nedelji izbegavati alkohol. Nikad ne treba piti na prazan stomak već uporedo jesti i piti, i to polako. Izbegavati žestoka pića i zaslađene koktele.

Većina masti je neškodljiva, a mnoge su čak izrazito zdrave. Naročito lekovite su omega 3 masne kiseline. Preporučuju se: laneno seme, koštunjavi plodovi, maslinovo ulje, ulje uljane repice, avokado, crna čokolada, riba i sir. Buter se može oceniti kao neutralan, poput trenutno vrlo popularnog kokosovog ulja. Mastima bogate namirnice koje bi po svaku cenu trebalo da izbegavate jesu: mesne prerađevine, krofne, knedle, čips, pomfrit i druge pržene namirnice, gotove pice i pecivo koje nije spremila vaša baka, već prehrambena industrija.

I, za kraj, ne morate da uzimate vitaminske tablete, jer sve vitamine i minerale možete da unesete preko gorepomenutih namirnica. Osim vitamina D, jer veoma malo namirnica sadrži ovaj vitamin. Za vegetarijance i vegane važan je vitamin B12.

Sve ove činjenice Bas Kast saopštava pristupačnim stilom i jezikom, služeći se pritom zdravom dozom humora. On ne propisuje ishranu i ne govori šta mora da se izbaci, a šta da se uvede, već na vrlo šarmantan način sugeriše koje nam namirnice obezbeđuju dugovečnost.

Autor: Maja Šarić
Izvor: časopis Bukmarker, br. 1


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
otkriven 60 godina nakon autorove smrti rat luj ferdinanda selina tema 120 laguninog književnog kluba laguna knjige Otkriven 60 godina nakon autorove smrti: „Rat“ Luj-Ferdinanda Selina tema 120. Laguninog književnog kluba
17.01.2025.
Senzacionalno otkriće rukopisa šezdeset godina nakon autorove smrti „Rat“ Luj-Ferdinanda Selina biće tema 120. tribine Laguninog književnog kluba, koja će se održati u petak 7. februara u 18 sati u ka...
više
literarni konkurs za sve generacije moj mali princ  laguna knjige Literarni konkurs za sve generacije – „Moj Mali Princ“
17.01.2025.
Uoči jubileja obeležavanja 80 godina jedne od najvoljenijih knjiga na svetu – „Mali Princ“ Antoana de Sent Egziperija i interpretacije ove najčuvenije francuske novele u brodvejskoj produkciji koja u ...
više
roman duž oštrog noža leti ptica tanje stupar trifunović u najužem izboru za nagradu beogradski pobednik  laguna knjige Roman „Duž oštrog noža leti ptica“ Tanje Stupar Trifunović u najužem izboru za nagradu „Beogradski pobednik“
17.01.2025.
Roman „Duž oštrog noža leti ptica“ Tanje Stupar Trifunović našao se među pet naslova u najužem izboru za „Beogradskog pobednika“ za najbolji roman objavljen u 2024. godini, saopštio je žiri. Im...
više
šta za biblioteke i čitaoce znači otkup knjiga na ćirilici laguna knjige Šta za biblioteke i čitaoce znači otkup knjiga na ćirilici
17.01.2025.
Poslednji meseci 2024. godine nisu bili dobri za biblioteke u Srbiji. Prvo je najavljeno da će morati da plaćaju nadoknadu od 15 dinara po izdatoj knjizi, a potom i da će država za njih otkupljivati s...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.