Laguna - Bukmarker - Delfi Kutak je pročitao: „Opasne veze“ Pjera Šoderloa de Lakloa - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Delfi Kutak je pročitao: „Opasne veze“ Pjera Šoderloa de Lakloa

Kada je ugledao svetlost dana davne 1782. godine, kao preteča nastupajućoj romantičarskoj revoluciji, roman Pjera Šoderloa de LakloaOpasne veze“ i te kako se izdvajao zbog otvorene provokativnosti, intriga, nemilosrdih spletki dva glavna aktera, kao i zbog dotad neviđenog stila pisanja, slobodnijih izraza. Roman ima poseban pripovedni oblik – nema klasičnog pripovedača, već se radnja doznaje iz pisama koje likovi šalju jedni drugima.

Glavni junaci su prepredena markiza De Mertej i perfidni vikont De Valmon, a kao njihove žrtve padaju dve nevine žene – naivna i mlada Sesilija Volanž i smerna predsednikovica De Turvel.

Markiza De Mertej je oličenje podmuklosti, i nije joj ni do kolena čak ni bivši ljubavnik lošeg ugleda, izuzetno privlačni vikont De Valmon, kome su ljubav, zavođenje i osveta tri najdraže stvari. Vikont i markiza ulaze u hladni rat polova, naoružani samo puderom, perikama i dekolteom, u kojem pobedu može odneti samo onaj ko izazove zabranjenu emociju – ljubav.

Čovek uživa u sreći koju oseća, a žena u sreći koju pruža. Ta razlika, tako važna a tako malo uočena ipak vrlo osetno utiče na sve njihove uzajamne odnose. Čovek uživa u tome da zadovolji žudnju, a žena u tome da je izazove.

Pobednik u tom ratu dobija malo za kompleksnost spletki koje sprema. Ali to ne umanjuje draž pobede, jer sam proces dolaženja do nje vikontu donosi zadovoljstvo, a markiza uživa u tome da ima ogromu nadmoć nad vikontom.

„Rođena sam da dominiram vašim polom i osvetim svoj“ – feministički ozbiljno kaže na jednom mestu markiza, za kojom njen bivši ljubavnik, pohotni vikont još uvek oseća strast. To je glavni razlog zašto pristaje da izvrši njenu narudžbinu – da iz osvete zavede mladu devicu tek izašlu iz manastira, dražesni pupoljak Sesiliju Volanž.

Junakinja ovog romana zaslužuje svu vašu pažnju: ona je zaista lepa; ima svega petnaest godina, pravi ružin pupoljak; doduše, veoma nespretna i nimalo izveštačena; ali vi se, ljudi, ne plašite toga; uz to ima sanjalački pogled koji zaista mnogo obećava; dodajte tome još i to da vam je ja preporučujem: ostaje vam da mi zahvalite i da me poslušate.

Ne bi li igra bila napetija, ulog se povećava time da vikont De Valmon ima želju da zavede i predsednikovicu De Turvel, udatu ženu poznatu po strogom poštovanju moralnih načela, i to tako da mu se u potpunosti preda. Uspe li da polomi njeno srce na dva dela, imaće otvoren put u markizinu postelju i ona će provesti još jednu noć s njim. Međutim, vikont će prekršiti nepisano pravilo po kojem može ljubiti koga god hoće, ali ne sme se u nekoga i zapravo zaljubiti, kad se glumljene emocije prema predsednikovici De Turvel pretvore u stvarne i kod markize izazovu ljubomoru, nakon što je njen amoralni lutak pokazao da ipak ima srce.

De Laklo je vešto ukopio pisma svih učesnika i tako kreirao umnu ljubavnu igru s igračkama od krvi i mesa, u kojoj je od konačnog ishoda bio važniji put kojim se do njega dolazi, a koji podrazumeva igrati se sa nečijim mislima i srcem, manipulisati nečijim osećanjima. De Laklo je sa izvanrednim poznavanjem i otvorenošću koja zaprepašćuje prikazao nemoralni život visokog francuskog društva svoga vremena. On je istovremeno dao socijalnu kritiku i tanane psihološke analize svojih aristokrata. Njegova analiza je nesentimentalna, stil plastičan, umetnički raznovrstan, psihološki precizan.

Da „Opasne veze“ intrigiraju publiku i u naše doba, dokazuju i filmske adaptacije ovog dela, među kojima je najupečatljivija verzija iz 1988. Stivena Frirsa sa Glen Klouz u ulozi markize De Mertej i Džonom Malkovičem u ulozi vikonta De Valmona.

Autor: Jelena Ilić
Izvor: Delfi Kutak


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
prikaz knjige budućnost geografije zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku  laguna knjige Prikaz knjige „Budućnost geografije“: Zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku!
19.09.2024.
Zahvaćeni surovim vrtlogom silnih svetskih političkih, društvenih i ekonomskih previranja koja su posebno dobila na jačini proteklih desetak godina, svi se mi verovatno svakodnevno zapitamo kako li će...
više
prikaz mladih kritičara čuvari krune cara dušana  laguna knjige Prikaz mladih kritičara: „Čuvari krune cara Dušana“
19.09.2024.
Na samom početku knjige car Dušan na samrti daje svešteniku Teodosiju svoju krunu i blago da ih sakrije. Ali to nije bilo kakva kruna. Pisac nas iznenađuje time što nas vodi još unapred, pa smo sa des...
više
marina vujčić želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida laguna knjige Marina Vujčić: Želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida
19.09.2024.
Marina Vujčić, nagrađivana spisateljica, dramatičarka i urednica, autorica prije nekoliko mjeseci izdanog romana „Sigurna kuća“, bila je među hrvatskim sudionicima 12. Festivala svjetske književnosti ...
više
intervju bojan leković nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim laguna knjige Intervju Bojan Leković: Nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim
19.09.2024.
Gotovo nestvarno zvuči podatak da je pisac i osnivač CEO najznačajnije srpske oglasne kompanije KupujemProdajem, koja je od 2008. godine do danas izrasla u najsnažniju internet platformu u Srbiji...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.