Zamislite da ste gladni i odete u izuzetno otmen i lep čuveni restoran, poznat po izvrsnim jelima u kojem ste kao nagradu dobili da možete da naručite šta hoćete i koliko hoćete za ručak ili večeru, a možete da pozovete i goste. Tako pred vas iznesu najraznovrsnija, najukusnija jela, od kojih mnoga nikada ranije niste probali, a ona koja jeste sada imaju potpuno drugačiju teksturu. Ima tu i sosova i salata u svim bojama, supa, čorbica i morskih plodova, povrća sa začinima, egzotičnog mesa, svega što poželite. O tortama, sitnim kolačima i mekim kremovima da ne govorimo. Nedostaje jedino mleko od ptice, a i da ga ima, verovatno ga ne biste pili jer su vam oči pune, jezik zadovoljan a stomak ne može više.
Ako volite knjige a svom duhu biste poželeli takav ručak, vaš restoran sa neverovatnom ponudom ukusa, mirisa i lepote zvao bi se „
Zapisano u beskraju“, a šef kuhinje
Irene Valjeho. I tu se ne zna šta je ova neverovatna literarna kuvarica bolje napisala jer pred vama je simfonija o knjizi od njenih skromnih početaka na trošnom papirusu do hodnika prepunih knjiga u podzemlju Oksforda, od egipatskih pisara do rasprava o tome kako je jedino knjiga od svih medija, stara vekovima, preživela udar digitalne revolucije.
Autorka vas vodi ulicama Aleksandrije, starog Rima, Atine, Pergama i drugih drevnih gradova, upoznaje sa svim oblicima pisane reči, sa ljudima koji su oblikovali, čuvali, umnožavali knjige, sa onima koji su ih palili, skrnavili, uništavali, pokazuje vam šta sve stoji iza vas kada stanete negde u knjižari otvorite novu knjigu i pročitate nekoliko redova. A ona to ne da ume da radi, već ne znam da li je to bilo ko bolje uradio pre nje, i to samo iz jednog razloga: Irene voli knjige, voli da čita, čitav život je posvetila knjigama. Ona vezuje događaje iz prošlosti i njihove odsjaje u današnjem vremenu, nenametljivo; s puno detalja, činjenica i informacija stvara sliku o knjigama, duhovnom bogatstvu čovečanstva.
Mnoge knjige mi prolaze kroz ruke. Neke su bolje, neke lošije, međutim, ovakva gozba je retkost. Nekada prođu decenije da se ne pojavi delo sličnog kvaliteta. Ogromno znanje i poznavanje teme o kojoj se piše, predivan stil, nenametljiva metodologija izlaganja, svi elementi potrebni da čitate, uživate, saznajete, da steknete sliku o istoriji i tradiciji pisane reči, sve to sadrži knjiga „Zapisano u beskraju“, ali s merom i puno ukusa, kao u najboljim restoranima. Zato se spremite, nabavite knjigu i uživajte danima u neverovatnom, bogatom ručku sa hiljadama pikantnih jela za vaše srce i dušu.
Autor:
Srđan Krstić
Izvor: časopis Bukmarker, br. 11