Laguna - Bukmarker - Možete kusati sa Đavolom – ali nemojte očekivati da će to biti 'brza hrana' - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Možete kusati sa Đavolom – ali nemojte očekivati da će to biti 'brza hrana'

Poput dobre supe, pisanje Džima Krejsa može vas prevariti na prvi pogled, ali njegova hranljivost neizbežno baca u senku mnoga naizgled raskošnija jela sa menija. Stoga je, čini se, prikladno pojavljivanje supe u svakoj od 64 poetske minijature koje zajedno sačinjavaju jednu subverzivnu, lirsku gozbu. Naslov je preuzet iz jedne od „izgubljenih“ biblijskih knjiga („Visitations“) u kojoj se navodi: „Nema gorkih plodova u Raju, niti ima meda u Đavolovoj ostavi“.
 
Krejs, nema sumnje, nema ništa protiv obedovanja sa Đavolom, ako to znači da će sedeti za istim stolom. Priče, iako različite po tonu, povezane specifičnom senzualnošću, pre nego sadržajem, sačinjavaju neku vrstu kumulativnog romana. Konzerva sa koje je strgnuta etiketa, glavni adut ostave, postaje Pandorina kutija prepuna spekulativnih intriga. Usoljeni bakalar, kada je povratio vlažnost, snažno izleće iz svog lonca i vraća se u more. Tu su i tetovaže u „fondi tehnici“, odglumljene alergije na hranu, nenamerna i namerna trovanja, čorbe napravljene od jerusalimskih artičoka izraslih u utrobi/crevima (ne pitajte), težak, gotovo biblijski ukus koji ostavlja kisela kraba-jabuka nalik na „poljubac ljubavnika iz suparničkih sela“, i zadah od belog luka. Nepogrešivo, svaki pojedinačan deo završava se jasnom poentom i uznemiravajućom slikom koja čitaoca prati do sledeće priče, ili do poslednje rečenice kojom nas zaključak ponovo vraća na sam početak, na epigram.
 
Krejs nije previše zainteresovan za recepte i restorane, više se bavi ‒ često neprijateljskom ‒ pozicijom koju hrana zauzima u našim životima, smeštajući je rame uz rame sa seksom i smrću, slaveći neuobičajenu hranljivost nepoznatih sastojaka, istovremeno se suptilno podsmevajući porivu da se identifikuje „magija“ svakog pojedinačnog sastojka i dajući prednost kolektivnom uspehu, kako i priliči svakom pravom socijalisti. Fragmentarni karakter ove knjige i upadljivo uživanje u vragolastim i zlobnim opaskama, tipični su za Krejsa.
 
Ovo nije knjiga o brzoj hrani: izbor takvih priručnika je objavljivan u Njujorkeru, dok je određeni broj ušao i u 60 najboljih, davne 1995. Uprkos svemu, knjiga „Đavolova ostava“ ima određenu vrstu povezanosti. Krejs je istovremeno svestran, raznolik, ali i dosledan. Prva i osnovna inspiracija za ovu raznovrsnu zbirku ne dolazi od ukusa, već potiče iz sećanja; ona se budi dok starica poslednji put mesi testo ili kada dete sa poremećajem čula ukusa ispoljava žestoko protivljenje majčinim pokušajima da ga podmiti svojim specijalitetima.
 
A onda, tu je i supa. Porodično obeležje dodaje se svakom sveže skuvanom loncu, svaki je obogaćen ukusima istorije; udovica u svoje paprikaše dodaje pepeo svog pokojnog supruga da bi na kraju  shvatila, kada ga je čula u sebi kako peva, da nikada neće uspeti da pojede svoj bol, već mora da dozvoli bolu da je obuzme. Uznemirujući, a ipak nekako prijatan, ovo je pravi poetski specijalitet za maštovite duše, koji ako i nije iz raja izašao, svakako potiče iz jednog možda još primamljivijeg, zamamnijeg mesta.
 
Izvor: theguardian.com
Prevod: Maja Horvat


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
radno vreme delfi knjižara za vreme praznika 11 novembra 2024  laguna knjige Radno vreme Delfi knjižara za vreme praznika 11. novembra 2024.
08.11.2024.
Tokom državnog praznika – Dan primirja u Prvom svetskom ratu – Delfi knjižare rade po neizmenjenom radnom vremenu. Kada je reč o onlajn porudžbinama – kurirska služba u ponedeljak 11. novembra neće...
više
dragan velikić navika guši svaku pobunu laguna knjige Dragan Velikić: Navika guši svaku pobunu
08.11.2024.
„Pisac obično od fikcije stvara stvarnost. U ovom slučaju pisac od stvarnosti stvara fikciju“, rekao je na promociji nove knjige dvostrukog dobitnika Ninove nagrade Dragana Velikića istoričar ume...
više
ana atanasković trudim se da pamtim ono što je plemenito laguna knjige Ana Atanasković: Trudim se da pamtim ono što je plemenito
08.11.2024.
Ana Atanasković, spisateljica iza koje stoje romani koji se čitaju u dahu, ponosna Kruševljanka koja je zaljubljena u Beograd i u istoriju svog naroda, otkriva tajne svog najnovijeg romana „Zmajeva že...
više
uzbudljiv psihološki triler sve što nikad nismo izgovorili sloun harlou u prodaji od 12 novembra laguna knjige Uzbudljiv psihološki triler: „Sve što nikad nismo izgovorili“ Sloun Harlou u prodaji od 12. novembra
08.11.2024.
Triler koji će vas držati u neizvesnosti sve do poslednje stranice, „Sve što nikad nismo izgovorili“ Sloun Harlou, mračna je ljubavna priča s mnoštvom obrta i napetosti. Iako su prošli meseci ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.