Laguna - Bukmarker - Nenad Gladić – Gastronomad - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nenad Gladić – Gastronomad

Priznajem da ne držim kuvare u kući. Priznajem da imam problem kad nekom kulinarskom početniku treba da prepričam recept. Ličim na neku babu: „Ne znam ti ja (sine, alt: šćeri) koliko čega stavljam, ja to odoka, čak više i ne probam.“ A sve je to zato što sam u kuhinji jedna prava baba, pardon deda. Iako ne mislim da sam star, kuvam već više od – trideset godina! Bogatstvo ili prokletstvo? Počeo sam kao dete. Od muke. Da ne bih stalno jeo pire-krompir iz kesice i „roštiljske kobasice“. Vremenom sam sa srpske repertoar proširio na italijansku kuhinju, azijsku kuhinju, afričku kuhinju, meksičku kuhinju...

I sada se pojavljuje „lepi Brka“. A ja oduševljen! Otkud to, kada sam mislio da me u kuhinji više ništa ne može iznenaditi? Najpre, to je zbog emisije koju zajednički produciraju RTS i Advance Production. Posle mnogih programa gde neki ćutljivi restoranski kuvari kuvaju tako da im se vide samo ruke, lepom brki se vide i brkovi! Malo li je za početak? A zatim tu su i drugi produkcioni razlozi. Gastronomad Nenad Gladić tvrdi da je proputovao svet kuvajući na brodovima. Kao ugostitelj na luksuznom kruzeru, polako je postajao gurman i svetski putnik. Pa i da nije tako, TV nikad ne laže, a g. Gladić deluje tako ubedljivo. Kombinuje elemente putopisne emisije sa kulinarstvom. Svi recepti i mesta koji su prikazani predstavljeni su s jakim ličnim pečatom neposrednog iskustva voditelja. Lepi brka je, čini se, svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

Posle desetak uspelih epizoda i bogami pravog malog fun-cluba koji je sebi pribavio, evo nama i knjige. Nije jeftina, ali kako je samo urađena. Tvrde korice, a pod rukom nekako kao da su od pliša. Unutra fantastične fotografije, oni najbolji recepti i čak neki grafički štosovi neviđeni dosad u našoj kulinarsko-izdavačkoj praksi.

Ali, sve je to teorija. Pre neko veče bili su mi gosti. Malo sam slabiji sa slatkišima, priznajem, struka su mi gljive, mesa i sosovi. Otvorim stranu 23. i pripremim banane na „jamajčanski način“. Uradim kako je rečeno, polijem rumom i zapalim. Gosti su pali u fras. Gastronomade, svaki dinar se odmah isplatio, a tek ću da raubujem kuvar – ja, matora kuvarica.

Autor: A. Gatalica
Izvor: Blic


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
pokažite ljubav kroz knjigu akcija mesec ljubavi od 10 februara do 9 marta 2025  laguna knjige Pokažite ljubav kroz knjigu: akcija „Mesec ljubavi“ od 10. februara do 9. marta 2025.
21.02.2025.
Knjiga je divan poklon za svaku priliku, a uz akciju „Mesec ljubavi“ i nezaobilazan, ukoliko želite nekom da pokažete ljubav i privrženost. Od 10. februara do 9. marta 2025. u svim Delfi knjiža...
više
uvek najbolji naslovi na akciji 3 za 999 od 3 do 28 februara 2025  laguna knjige Uvek najbolji naslovi na akciji „3 za 999“ – od 3. do 28. februara 2025.
21.02.2025.
Započinje omiljena akcija svih knjigoljubaca koja nikada ne razočara! Od 3. do 28. februara 2025. očekuje vas sjajan izbor knjiga na akciji „3 za 999“, koja važi u svim Delfi knjižarama, kao i ...
više
poruka autorke romana maca na recept srpskim čitaocima video  laguna knjige Poruka autorke romana „Maca na recept“ srpskim čitaocima [video]
21.02.2025.
Poslušajte i pogledajte koju poruku je srpskim čitaocima poslala autorka romana „Maca na recept“ Šo Išida i šta u svom srdačnom obraćanju kaže o svom prvom romanu u Laguninom izdanju.   ...
više
tanja stupar trifunović knjiga kao posveta ocu laguna knjige Tanja Stupar Trifunović: Knjiga kao posveta ocu
21.02.2025.
Nažalost, kod većine ljudi ratne traume ostaju neosvešćene, bivaju potisnute i ostaju posejane po ljudima kao nagazne mine po livadama. Danas smo svedoci tih naknadnih eksplozija, kaže za Nova.rs knji...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.