Laguna - Bukmarker - Nenad Gladić – Gastronomad - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nenad Gladić – Gastronomad

Priznajem da ne držim kuvare u kući. Priznajem da imam problem kad nekom kulinarskom početniku treba da prepričam recept. Ličim na neku babu: „Ne znam ti ja (sine, alt: šćeri) koliko čega stavljam, ja to odoka, čak više i ne probam.“ A sve je to zato što sam u kuhinji jedna prava baba, pardon deda. Iako ne mislim da sam star, kuvam već više od – trideset godina! Bogatstvo ili prokletstvo? Počeo sam kao dete. Od muke. Da ne bih stalno jeo pire-krompir iz kesice i „roštiljske kobasice“. Vremenom sam sa srpske repertoar proširio na italijansku kuhinju, azijsku kuhinju, afričku kuhinju, meksičku kuhinju...

I sada se pojavljuje „lepi Brka“. A ja oduševljen! Otkud to, kada sam mislio da me u kuhinji više ništa ne može iznenaditi? Najpre, to je zbog emisije koju zajednički produciraju RTS i Advance Production. Posle mnogih programa gde neki ćutljivi restoranski kuvari kuvaju tako da im se vide samo ruke, lepom brki se vide i brkovi! Malo li je za početak? A zatim tu su i drugi produkcioni razlozi. Gastronomad Nenad Gladić tvrdi da je proputovao svet kuvajući na brodovima. Kao ugostitelj na luksuznom kruzeru, polako je postajao gurman i svetski putnik. Pa i da nije tako, TV nikad ne laže, a g. Gladić deluje tako ubedljivo. Kombinuje elemente putopisne emisije sa kulinarstvom. Svi recepti i mesta koji su prikazani predstavljeni su s jakim ličnim pečatom neposrednog iskustva voditelja. Lepi brka je, čini se, svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

Posle desetak uspelih epizoda i bogami pravog malog fun-cluba koji je sebi pribavio, evo nama i knjige. Nije jeftina, ali kako je samo urađena. Tvrde korice, a pod rukom nekako kao da su od pliša. Unutra fantastične fotografije, oni najbolji recepti i čak neki grafički štosovi neviđeni dosad u našoj kulinarsko-izdavačkoj praksi.

Ali, sve je to teorija. Pre neko veče bili su mi gosti. Malo sam slabiji sa slatkišima, priznajem, struka su mi gljive, mesa i sosovi. Otvorim stranu 23. i pripremim banane na „jamajčanski način“. Uradim kako je rečeno, polijem rumom i zapalim. Gosti su pali u fras. Gastronomade, svaki dinar se odmah isplatio, a tek ću da raubujem kuvar – ja, matora kuvarica.

Autor: A. Gatalica
Izvor: Blic


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
savršen beg leto, knjige i ti na odabrane lagunine naslove popust od 40  laguna knjige Savršen beg – leto, knjige i ti: Na odabrane Lagunine naslove popust od 40%!
01.08.2025.
Planiraš savršen beg? Ponesi omiljenu knjigu sa sobom! Pronađi je među odabranim naslovima u izdanju Lagune, i to na popustu od 40%! Akcija traje od 21. jula do 17. avgusta 2025. u svim Delfi k...
više
šta smo čitali u julu 2025 godine 5 književnih preporuka laguna knjige Šta smo čitali u julu 2025. godine: 5 književnih preporuka
01.08.2025.
Uprkos visokim temperaturama, ni tokom jula nismo ispuštali knjige iz ruku. Od snažnih emocija i porodičnih tajni, preko feminističkog manifesta i lekcija koje nas ozbiljno dobra publicistika može nau...
više
egzotična epizoda lagunine bajkoteke donosi priču o čarobnom čajniku video  laguna knjige Egzotična epizoda „Lagunine Bajkoteke“ donosi priču o čarobnom čajniku [video]
01.08.2025.
Volite li da pijete čaj? Onda će vam priča o čudesnom Bunbuku Čagami potpuno očarati! Po sredi je priča o posebnom, nestašnom, rakunolikom psu čarobnih moći kojeg u Japanu zovu i tanuki. Ovo je priča ...
više
prikaz romana greta garbo usamljena boginja  laguna knjige Prikaz romana „Greta Garbo: Usamljena boginja“
01.08.2025.
Greta ima 15 godina i najveći san joj je da postane glumica. Međutim, novca je malo, pa umesto da ide u školu, mora da radi i pomaže svojoj porodici. Ipak, ona ne odustaje od svog sna i čini sve da ga...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.