Laguna - Bukmarker - Ova nova knjiga je napravljena od (sintetičke) meduze - Knjige o kojima se priča
Radno vreme tokom praznika »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Ova nova knjiga je napravljena od (sintetičke) meduze

Imam iracionalan strah od meduza. Oni koji su zainetresovani za nauku, rekli su mi da je pravi naziv za ovaj moj strah skifofobija verovatno nastao od grčke reči za ljigavo čudovište (od grčke reči skyphos, koja označava neku vrstu čaše ili pehara). Ako neko i nastavi da priča o meduzama, ja ga više ne čujem jer sam suviše zauzeta vrištanjem. Smatrala sam da je moj život u najvećoj meri zaštićen od ovih malenih (a nekad i ne tako malih) vreća za smeće opakog uboda (da, da, znam da meduze mogu izgledati divno i da imaju značajnu ulogu u okviru svog ekosistema). Zapamtite: fobija. Iracionalno. Radim u izdavaštvu. Dane provodim okružena knjigama.

Ali, ispostavilo se da nigde nisam bezbedna. Meduze su uspele da se uvuku u izdavaštvo. Kompanije su počele da ih koriste za pravljenje knjiga.

Reći da se od meduza prave knjige je, možda, pomalo melodramatično. Zapravo, uloga ovih morskih stvorenja, koja me proganjaju, u procesu proizvodnje knjiga je sporedna. Međutim, Pol Šapirova knjiga „Clean Meat“, zaista je povezana meduzinim kolagenom proizvedenim u laboratoriji. Kompanija koja je proizvela korice, „Geltor“, razvila je povez koji predstavlja ekološku alternativu povezivanju knjiga u kožni povez. Bez obzira na poreklo ovih korica, Šapiro je za „San Francisco Chronicle“ izjavio da knjiga „'Clean Meat' izgleda i miriše kao da ima kožni povez“. Upotreba sintetičkog meduzinog kolagena je savršeno rešenje za „Clean Meat“. Knjiga govori o o različitim kompanijama koje rade na transformaciji životinjskih ćelija poizvedenih u laboratoriji u meso. Jednog dana se može dogoditi da meso bizona koje kupite u supermarketu uopšte nije došlo od prave, žive životinje. Šapiro i „Geltor“ su nedavno na „Ibeju“ prodali prvi primerak ove knjige za 12.790 dolara. Prihodi od prodaje namenjeni su nstitute „Good Food“,  neprofitabilnoj organizaciji koja, u skladu sa temom, promoviše veštački proizvedeno meso.



Iako je sve ovo fascinantno, moj primitivni mozak je ostao pomalo zbunjen. Volim knjige, ali mrzim meduze. Mogu li da podnesem knjigu  napravljenu od meduze?

Nadam se da ću moći. Čini se da u ovim knjigama samo reči mogu da vas pecnu. Mislim da ću biti bezbedna.  

Autor: Kristen Tvordovski
Izvor: bookriot.com
Prevod: Maja Horvat
 


Podelite na društvenim mrežama:

silvija avalone, autorka romana crno srce altruizam pobeđuje laguna knjige Silvija Avalone, autorka romana „Crno srce“: Altruizam pobeđuje
17.04.2025.
Silvija Avalone nedavno je objavila svoj novi roman „Crno srce“, najzreliji u njenoj dosadašnjoj karijeri. To je priča o osudi i spasenju, u kojoj autorka istražuje najmračnije i najdublje pukotine lj...
više
majkl vud kinezi vole svoju istoriju laguna knjige Majkl Vud: Kinezi vole svoju istoriju
17.04.2025.
Autor Majkl Vud, u ekskluzivnom razgovoru za Bukmarker, pomogao nam je da provirimo u četiri milenijuma bogatu riznicu Kine i objasnio kako se ova država menjala i koji su (bili) najizazovniji trenuci...
više
radno vreme knjižara delfi i korisničkog centra tokom uskršnjih i prvomajskih praznika laguna knjige Radno vreme knjižara Delfi i korisničkog centra tokom uskršnjih i prvomajskih praznika
17.04.2025.
Obaveštavamo vas da su 18. i 21. april neradni dani, a da će se obrada i slanje porudžbina vršiti počevši od 21. aprila. Porudžbine napravljene u periodu od 18. do 20. aprila biće obrađivane i ...
više
akcija 2 za 1 u delfi knjižarama laguna knjige Akcija „2 za 1“ u Delfi knjižarama
17.04.2025.
Od 7. do 20. aprila 2025. u svim Delfi knjižarama kao članicama Laguninog kluba čitalaca, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs, očekuje vas sjajna akcija „2 za 1“, tokom koje za kupovinu dva odabra...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.