Laguna - Bukmarker - Plavi keksi Persija Džeksona - Knjige o kojima se priča
Noć knjige od 6. do 8. juna
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Plavi keksi Persija Džeksona

Ukusi imaju tu moć da pobude najlepše uspomene. Gotovo svako od nas može da se seti kakvog je ukusa neki mamin specijalitet koji je spremala za nas dok smo bili deca (a ponekad i kada smo odrasli!). Junaci iz naših omiljenih knjiga nisu izuzetak, čak i kada su božanskog porekla. A jedan od najpoznatijih polubogova u svim univerzumima fantastike je Posejdonov sin, Persi Džekson.

Persi Džekson je nastao iz pera Rika Riordana a glavnu inspiraciju je našao u svojoj kćerci, Hejli, koja ima disleksiju i poremećaj pažnje. Persi, koji ne može da se uklopi u svakodnevnicu normalnog života, postaje junak epskih okršaja mitskih likova. Međutim, to ne znači da on i dalje nije dete koje se sa ljubavlju seća majčine kuhinje.

Kada u „Kradljivcu munje“, Persi proba tečnost koja liči na sok od jabuke, biva začuđen ukusom koji ga je podsetio na plave kekse sa komadićima čokolade koje mu je majka pekla. Ta draga uspomena je nešto sa čime svako od nas može da se poistoveti. Stoga smo odlučili da ove nedelje pečemo kekse sa čokoladom. I to, plave. Jer, ako već ne možemo da napravimo sok od jabuke koji ima ukus keksa sa čokoladom, onda svih nam bogova Olimpa, možemo napraviti plave kekse.

SASTOJCI:
 
  • 175 grama maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
  • ½ šolje smeđeg šećera
  • ¼ šolje belog šećera
  • 2 jaja
  • Plava boja za kolače
  • 2 šolje običnog brašna
  • Šolja izmrvljene čokolade ili čokoladne mrvice

PRIPREMA:
 
  1. Svi sastojci moraju odstojati na sobnoj temperaturi neko vreme
  2. Zagrejati rernu na 160 stepeni
  3. Mikserom umutiti maslac, šećer i jaja
  4. Dodati plavu boju za kolače pre suvih sastojaka kako bi se dobila lepa i konzistentna plava boja.
  5. Dodati brašno i umesiti. Zatim dodati izmrvljenu čokoladu i promešati
  6. Supenom kašikom odvajati od smese i stavljati na pleh sa pek papirom. Nema potrebe da poravnjavate kekse, sami će se poravnati.
  7. Za lepši izgled, ali i ukus, dodati par mrvica ili komadića čokolade na gornji deo svakog keksa.
  8. Peći oko 15 minuta
  9. Izvaditi iz rerne i ohladiti pre služenja 

Nadam se da ćete uživati u ovim keksima.

Autor: Mladen Vukčević
Izvor: epicfantasyblog.com
Foto: inliterature.net


Podelite na društvenim mrežama:

održan još jedan uspešan književni maraton mnogobrojni pisci predstavili svoje nove romane laguna knjige Održan još jedan uspešan književni maraton: Mnogobrojni pisci predstavili svoje nove romane
07.06.2025.
Još jedan književni maraton je za nama! Prvog dana manifestacije Noć knjige u knjižari Delfi SKC u petak 6. juna čak sedam pisaca predstavilo je svoje nove naslove. Čast da prvi stupi na binu i...
više
noć knjige još danas i sutra manifestaciju posetio britanski glumac šon bin  laguna knjige Noć knjige još danas i sutra! Manifestaciju posetio britanski glumac Šon Bin!
07.06.2025.
Noć knjige, 32. po redu, počela je u petak, 6. juna u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji i regionu kao i na sajtovima laguna.rs, delfi.rs i dicearena.rs. Već prvog dana v...
više
prikaz romana kari soto se vratila bestseler koji obara rekorde laguna knjige Prikaz romana „Kari Soto se vratila“: Bestseler koji obara rekorde
06.06.2025.
Novim romanom „Kari Soto se vratila“ Tejlor Dženkins Rid donosi priču o penzionisanoj teniserki koja se vraća na teren kako bi odbranila svoj rekord. Roman je prvobitno objavljen baš u trenutku kad...
više
prikaz knjige prolećna oluja pronađi svoja krila laguna knjige Prikaz knjige „Prolećna oluja“: Pronađi svoja krila
06.06.2025.
Kada ste duboko nezadovoljni svojim monotonim životom i tonete u glib učmalosti i jednolične rutine, sputani potpunim pomanjkanjem samopouzdanja, jedino što može da vas pokrene s mrtve tačke i natera ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.