Laguna - Bukmarker - Plavi keksi Persija Džeksona - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Plavi keksi Persija Džeksona

Ukusi imaju tu moć da pobude najlepše uspomene. Gotovo svako od nas može da se seti kakvog je ukusa neki mamin specijalitet koji je spremala za nas dok smo bili deca (a ponekad i kada smo odrasli!). Junaci iz naših omiljenih knjiga nisu izuzetak, čak i kada su božanskog porekla. A jedan od najpoznatijih polubogova u svim univerzumima fantastike je Posejdonov sin, Persi Džekson.

Persi Džekson je nastao iz pera Rika Riordana a glavnu inspiraciju je našao u svojoj kćerci, Hejli, koja ima disleksiju i poremećaj pažnje. Persi, koji ne može da se uklopi u svakodnevnicu normalnog života, postaje junak epskih okršaja mitskih likova. Međutim, to ne znači da on i dalje nije dete koje se sa ljubavlju seća majčine kuhinje.

Kada u „Kradljivcu munje“, Persi proba tečnost koja liči na sok od jabuke, biva začuđen ukusom koji ga je podsetio na plave kekse sa komadićima čokolade koje mu je majka pekla. Ta draga uspomena je nešto sa čime svako od nas može da se poistoveti. Stoga smo odlučili da ove nedelje pečemo kekse sa čokoladom. I to, plave. Jer, ako već ne možemo da napravimo sok od jabuke koji ima ukus keksa sa čokoladom, onda svih nam bogova Olimpa, možemo napraviti plave kekse.

SASTOJCI:
 
  • 175 grama maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
  • ½ šolje smeđeg šećera
  • ¼ šolje belog šećera
  • 2 jaja
  • Plava boja za kolače
  • 2 šolje običnog brašna
  • Šolja izmrvljene čokolade ili čokoladne mrvice

PRIPREMA:
 
  1. Svi sastojci moraju odstojati na sobnoj temperaturi neko vreme
  2. Zagrejati rernu na 160 stepeni
  3. Mikserom umutiti maslac, šećer i jaja
  4. Dodati plavu boju za kolače pre suvih sastojaka kako bi se dobila lepa i konzistentna plava boja.
  5. Dodati brašno i umesiti. Zatim dodati izmrvljenu čokoladu i promešati
  6. Supenom kašikom odvajati od smese i stavljati na pleh sa pek papirom. Nema potrebe da poravnjavate kekse, sami će se poravnati.
  7. Za lepši izgled, ali i ukus, dodati par mrvica ili komadića čokolade na gornji deo svakog keksa.
  8. Peći oko 15 minuta
  9. Izvaditi iz rerne i ohladiti pre služenja 

Nadam se da ćete uživati u ovim keksima.

Autor: Mladen Vukčević
Izvor: epicfantasyblog.com
Foto: inliterature.net


Podelite na društvenim mrežama:

pokažite ljubav kroz knjigu akcija mesec ljubavi od 10 februara do 9 marta 2025  laguna knjige Pokažite ljubav kroz knjigu: akcija „Mesec ljubavi“ od 10. februara do 9. marta 2025.
27.02.2025.
Knjiga je divan poklon za svaku priliku, a uz akciju „Mesec ljubavi“ i nezaobilazan, ukoliko želite nekom da pokažete ljubav i privrženost. Od 10. februara do 9. marta 2025. u svim Delfi knjiža...
više
uvek najbolji naslovi na akciji 3 za 999 od 3 do 28 februara 2025  laguna knjige Uvek najbolji naslovi na akciji „3 za 999“ – od 3. do 28. februara 2025.
27.02.2025.
Započinje omiljena akcija svih knjigoljubaca koja nikada ne razočara! Od 3. do 28. februara 2025. očekuje vas sjajan izbor knjiga na akciji „3 za 999“, koja važi u svim Delfi knjižarama, kao i ...
više
poslednji pozdrav gradimiru stojkoviću laguna knjige Poslednji pozdrav Gradimiru Stojkoviću
26.02.2025.
Članica Delfi Kutka Željka Kalajdžić u svom dirljivom tekstu odala je poštu nedavno preminulom velikanu dečje književnosti Gradimiru Stojkoviću.   Prošlo je neko vreme od poslednje nezabo...
više
dragan velikić o bečkom romanu i okolnostima njegovog nastanka kada se užas pretvori u roman laguna knjige Dragan Velikić o „Bečkom romanu“ i okolnostima njegovog nastanka: Kada se užas pretvori u roman
26.02.2025.
„Bečki roman“ Dragana Velikića objavljen je i u Hrvatskoj. I možda je baš u ovom slučaju Zagreb, puno više nego Beograd, pravi grad za ovu knjigu iz vrlo jednostavnog i praktičnog razloga: kilometarsk...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.