Laguna - Bukmarker - Plavi keksi Persija Džeksona - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Plavi keksi Persija Džeksona

Ukusi imaju tu moć da pobude najlepše uspomene. Gotovo svako od nas može da se seti kakvog je ukusa neki mamin specijalitet koji je spremala za nas dok smo bili deca (a ponekad i kada smo odrasli!). Junaci iz naših omiljenih knjiga nisu izuzetak, čak i kada su božanskog porekla. A jedan od najpoznatijih polubogova u svim univerzumima fantastike je Posejdonov sin, Persi Džekson.

Persi Džekson je nastao iz pera Rika Riordana a glavnu inspiraciju je našao u svojoj kćerci, Hejli, koja ima disleksiju i poremećaj pažnje. Persi, koji ne može da se uklopi u svakodnevnicu normalnog života, postaje junak epskih okršaja mitskih likova. Međutim, to ne znači da on i dalje nije dete koje se sa ljubavlju seća majčine kuhinje.

Kada u „Kradljivcu munje“, Persi proba tečnost koja liči na sok od jabuke, biva začuđen ukusom koji ga je podsetio na plave kekse sa komadićima čokolade koje mu je majka pekla. Ta draga uspomena je nešto sa čime svako od nas može da se poistoveti. Stoga smo odlučili da ove nedelje pečemo kekse sa čokoladom. I to, plave. Jer, ako već ne možemo da napravimo sok od jabuke koji ima ukus keksa sa čokoladom, onda svih nam bogova Olimpa, možemo napraviti plave kekse.

SASTOJCI:
 
  • 175 grama maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
  • ½ šolje smeđeg šećera
  • ¼ šolje belog šećera
  • 2 jaja
  • Plava boja za kolače
  • 2 šolje običnog brašna
  • Šolja izmrvljene čokolade ili čokoladne mrvice

PRIPREMA:
 
  1. Svi sastojci moraju odstojati na sobnoj temperaturi neko vreme
  2. Zagrejati rernu na 160 stepeni
  3. Mikserom umutiti maslac, šećer i jaja
  4. Dodati plavu boju za kolače pre suvih sastojaka kako bi se dobila lepa i konzistentna plava boja.
  5. Dodati brašno i umesiti. Zatim dodati izmrvljenu čokoladu i promešati
  6. Supenom kašikom odvajati od smese i stavljati na pleh sa pek papirom. Nema potrebe da poravnjavate kekse, sami će se poravnati.
  7. Za lepši izgled, ali i ukus, dodati par mrvica ili komadića čokolade na gornji deo svakog keksa.
  8. Peći oko 15 minuta
  9. Izvaditi iz rerne i ohladiti pre služenja 

Nadam se da ćete uživati u ovim keksima.

Autor: Mladen Vukčević
Izvor: epicfantasyblog.com
Foto: inliterature.net


Podelite na društvenim mrežama:

majk dauni fasciniran sam miloradom pavićem laguna knjige Majk Dauni: Fasciniran sam Miloradom Pavićem
22.01.2025.
Zimus je gost 31. Noći knjige i Beograda bio pisac, producent i reditelj Majk Dauni, autor romana „Istarsko zlato“ (u prevodu Nikole Pajvančića i izdanju Lagune). U svom najnovijem delu Daun...
više
dizgram, autor knjige sebi duguješ sve jednostavnost je važna laguna knjige Dizgram, autor knjige „Sebi duguješ sve“: Jednostavnost je važna
22.01.2025.
Dizgram, pisac knjige „Sebi duguješ sve“, građanin sveta koji voli ljude, more i obične trenutke, stekao je bogato životno iskustvo obišavši 75 zemalja, a neka od njih podelio je sa magazinom Lepa&...
više
ogled staklenih perli u novom romanu trejsi ševalije laguna knjige Ogled staklenih perli u novom romanu Trejsi Ševalije
22.01.2025.
Pitanjem cene nastajanja i večne lepote umetničkog dela iz istorijske i ženske perspektive, Trejsi Ševalije se bavi kroz praktično čitavu književnu karijeru. Iako se uglavnom bez izuzetka igrala pripo...
više
prikaz knjige da je duži bio dan davitelj u vrhu vlasti  laguna knjige Prikaz knjige „Da je duži bio dan“: Davitelj u vrhu vlasti?
22.01.2025.
U trenutku kada smo okruženi opštim porastom fašizma u društvu i drastičnim revidiranjem istorije, u kojem najveće žrtve fašističkih pogroma najednom prikazuju kao zlikovce, veliko je osveženje „Da je...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.