Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Mračne tajne beogradskih vračara“: Puna cena ljudske znatiželje - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Mračne tajne beogradskih vračara“: Puna cena ljudske znatiželje

Doktor Šimon A. Đarmati, profesor u penziji, rođen je 1952. godine u Zrenjaninu. Živi u Beogradu. Objavljuje publicistiku i fikciju, a „Mračne tajne beogradskih vračara“, „Lela fatalna“ i „Baba Anujka“ njegove su publicističke knjige.

Misteriozan naziv knjige „Mračne tajne beogradskih vračara“ izdvaja u naslovu beogradske vračare, mada opisuje i pripadnice ovog esnafa iz unutrašnjosti, kao i vračeve muškog roda.

Bilo je takvih proroka i vračeva koji su nepogrešivo proricali budućnost. Jedan od njih je Mato Glušac koji je Smail-agi Čengiću rekao da će glavom stići na Cetinje i da će njegov at zarzati nad Biljardom. Proroštvo se ovo ispunilo tako što je jedan uskočki vojvoda odneo glavu Smail-age svom gospodaru, a u tom trenutku njegov konj je zanjištao pred kamenim dvorom.

Knez Danilo, koji je proricanje i gatke batinama kažnjavao, kad god je bio u prilici, proveravao je prozorljivost čuvenog Hercegovca iz Korita. Ali Mato Glušac nepogrešivo je pogađao kakvo ždrebe nosi kobila i kakve belege u utrobi svoje majke ima mladi nerođeni vo. Zato ga niko nije dirao i njegova je slava postala epska.

Jedna Ciganka prorekla je kraljici Nataliji dok je devojčurak bila da će postati kraljica, ali i da će nakon izvesnog vremena bez krune ostati. Proročanstvo se obistinilo i u svom blistavom početku i tragičnom završetku.

Nije problem proricati, već zloupotrebljavati ljudsku nesreću, naivnost, želje srca, prići jadima i nevoljama iz Pandorine kutije isključivo kroz špalir koristoljublja.

Velika je razlika između Cigana iz Puškinove istoimene poeme, visokomoralnih i slobodnih, tihih i vanvremenih uzora i Đarmatijevih Ciganki i džambasa, ovdašnjih vračara, manipulatora i mamipara. One od svojih žrtava uzimaju novac, skupoceni nakit i svilu da odobrovolje takozvane vile ili demone, kako bi otklonile nesreću, obezbedile bogatu udaju ili uzvraćenu ljubav.

Ne kažem da ne postoje vidoviti ljudi i umešne žene koje mogu da predvide kad će jalovica zaneti, ali je veliki broj nesoja i izroda, koji olako obećava ono što nikada ne može ispuniti. Dok očajni, neuki i naivni otkriju da su prevareni, opelješeni jer su ih njihove gatare izule iz cipela, mameći od njih osim dukata i gotovine i štedne knjižice i dividende, novac i imanje, vreme prođe, a pokatkad i život.

A zvale su se: Lenka Jovanovićka, gospa Femka, baba Jela, vidovita Ljubica, vračara jataganmalska, sa Čubure, vrač iz Marinkove bare, Marija, Lina i Zora Šajn, vračare Gurumba, Marica, Vagner, Ofelija, beogradska Madam de Teb, Kata Gračanin, baba Mila, Steva vrač i mnogi drugi.

Sračunata tajanstvena atmosfera salona i udžerica vračara, polumrak, mirisi, ikone, sveće, pozornica je na kojoj se odvija drama gatki i proricanja.

One gledaju u čašu vode, olovo i ugljevlje, talog kafe, karte i dlanove. Kad zatreba argumenata za zaglavlje nepisanog i alovitog računa, posrednice su između sveta mrtvih i živih, između fantastičnih bića i ovdašnjeg prostodušnog sveta.

Sve što naivčine, bilo da su bogate dame, uboge sobarice, prevarene i ostavljene žene, unapred vračarama plate, nema nikakve garancije da će im se uloženo isplatiti. U velikom broju slučajeva namamljeni ne dobijaju što su tražili, a usput bivaju pokradeni, hipnotisani i slomljene volje. Proricanje iz koristoljublja kažnjavano je i po slovu zakona, i opet nije moglo biti suzbijeno niti iskorenjeno.

Jer to je korov koji se prodaje kao rodno drvo. Opsena. Skupa i prazna kao mehur sapunice.

Autor: Silvana Hadži-Đokić
Izvor: Ekspres


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
prikaz knjige budućnost geografije zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku  laguna knjige Prikaz knjige „Budućnost geografije“: Zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku!
19.09.2024.
Zahvaćeni surovim vrtlogom silnih svetskih političkih, društvenih i ekonomskih previranja koja su posebno dobila na jačini proteklih desetak godina, svi se mi verovatno svakodnevno zapitamo kako li će...
više
prikaz mladih kritičara čuvari krune cara dušana  laguna knjige Prikaz mladih kritičara: „Čuvari krune cara Dušana“
19.09.2024.
Na samom početku knjige car Dušan na samrti daje svešteniku Teodosiju svoju krunu i blago da ih sakrije. Ali to nije bilo kakva kruna. Pisac nas iznenađuje time što nas vodi još unapred, pa smo sa des...
više
marina vujčić želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida laguna knjige Marina Vujčić: Želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida
19.09.2024.
Marina Vujčić, nagrađivana spisateljica, dramatičarka i urednica, autorica prije nekoliko mjeseci izdanog romana „Sigurna kuća“, bila je među hrvatskim sudionicima 12. Festivala svjetske književnosti ...
više
intervju bojan leković nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim laguna knjige Intervju Bojan Leković: Nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim
19.09.2024.
Gotovo nestvarno zvuči podatak da je pisac i osnivač CEO najznačajnije srpske oglasne kompanije KupujemProdajem, koja je od 2008. godine do danas izrasla u najsnažniju internet platformu u Srbiji...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.