Nećete se osloboditi viška sala na stomaku ukoliko ne naterate svoj organizam da proizvodi lipazu - enzim koji razlaže masti. Paradoksalno zvuči ali nećete smanjiti obim struka ukoliko ne jedete slaninu, loj, svinjsku mast, sir ili pavlaku, pripremljenu od presnog nepasterizovanog mleka. O tome piše prof. dr Staniša Stojiljković u novoj knjizi „
Moć i nemoć organizma“, koja je promovisana na Sajmu knjiga u Beogradu, na štandu Lagune.
Pomenute namirnice, pored presnog semena susama, oraha, suncokreta, bundeve i lana, najbolji su izvor lipaze, koja se uništava na temperaturama višim od 40 do 45 stepeni. Taj enzim je veoma značajan za naše zdravlje, posebno kada su u pitanju poremećaji masnog metabolizma, kao što su gojaznost i mršavost, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i degenerativna oboljenja mišića. Utiče i na izgled kože, nastanak autoimunih bolesti, raka, degenerativnih oboljenja mozga i nervnog sistema, kao i na podmlađivanje i regeneraciju uopšte.
Evo saveta prof. dr Staniše Stojiljkovića koje je izneo I u svojoj knjizi „
Moć i nemoć organizma“:
Naterati organizam da mršavi
Mnoge korisne materije u organizmu transportuju se po organizmu zahvaljujući mastima i uljima, a neke od njih rastvorljive su u mastima. Organizam ne može da ih iskoristi ako nema masti. Ali, pre nego što posegnemo za tabletama koje tope masti, prof. Stojiljković savetuje da sami sebi postavimo pitanje: Zašto naš organizam ne stvara lipazu u organima koji su zaduženi za to, već moramo da je unosimo? „Najbolji izvor lipaze je naš organizam. Treba ga dovesti u stanje da je sam stvara. Negovanjem kože i vraćanjem njenih zakržljalih funkcija stvaraju se uslovi za ravnotežu lipaze u organizmu. Kada crevni trakt ne radi dobro, tada počinjemo sa čišćenjem organizma, oporavkom crevne flore i sa odgovarajućom vrstom hrane koja uključuje prijateljske bakterije. Detoksikacija se preporučuje osobama sa genetskim ili stečenim nedostatkom lipaze. Oni teško mogu da nadoknade njenu optimalnu količinu iz presne hrane“, istraživao je prof. Stojiljković, autor Intezivnog programa detoksikacije, koju je prezentovao u Školi javnog zdravlja.
Šargarepa i cikorija ubrzavaju metabolizam
Ukoliko imate usporen metabolizam, organizam koji teško razlaže masti, prof. dr Stojiljković savetuje da u svoj jelovnik uvrstimo presnu šargarepu, u obliku salate, ili da je cedimo i pijemo sok. Tom spisku treba dodati i krastavac (koji sadrži organski silicijum), radič, maslačak i cikoriju (stimuliše sisteme za izlučivanje). Metabolizam će ubrzati i jagode (čiste organizam delujući na jetru i bubrege), plavi patlidžan (stimuliše stvaranje žuči), šljiva (koju treba jesti svežu, a tokom zime usalamurenu u morskoj soli), rotkvice, crvenu papriku, čaj i kafu.
Prof. Stojiljković savetuje da metabolizam ubrzamo sa dve šoljice kafe ili čaja dnevno, zbog sadržaja kofeina i teina koji deluju na razgradnju rezervnih materija i na stimulaciju lipolize -razgradnju masti. Jedan od težih načina za stvorimo lipazu u organizmu jeste da ograničimo unos hrane i da pravimo razmake između dva obroka, od pet i više sati. „Ako nismo jeli više sati, lipaza u masnim ćelijama razgrađuje trigliceride i oslobađa ih u krvotok. Oni tada bivaju vraćeni u jetru, ili ih druge ćelije koriste za proizvodnju energije. To je jedan od načina da se oslobodimo viška masnoća u krvi“, zakuljčuje prof. Stojiljković.
Umerenost u jelu i piću može da bude jedan od načina da stvorimo lipazu. Ravnoteža tog enzima suzbija neraspoloženje i depresiju. Jer kako je rekao Plinije, rimski pisac i naučnik „zar može da meri stvari onaj koji nema meru za sebe“.
Žvakanje spasava život
Lipazu možete da nadoknadite tabletama pankreatina, ali je efikasnije da pankreatin koristite u vidu praha pomešanog sa hranom pre gutanja. Potvrđeno je da pomenute tablete mogu da podstaknu rak pankreasa, dok je prah sastavljen od gljivičnih enzima, prethodno pomešan sa hranom, pomogao pacijentu da preživi. Ako ste samo progutali kapsule ili riblje ulje, ili vitamin E, sve to može da ostane nerazgrađeno. Neće biti apsorbovano jer lipaza ne može da probije grudvicu ulja ili masti. Zato pre nego što progutate nerafinisana ulja ili masti, mućkajte ih u ustima ili žvaćite s drugom hranom.
Presno mleko topi salo
Ako nismo jeli više sati, enzim u masnim ćelijama razgrađuje trigliceride i oslobađa ih u krvotok, a to je jedan od načina da stanjimo struk
Presan puter umiruje psorijazu
Presan puter sadrži lipazu i koristi se za smirivanje psorijaze, dok je puter dobijen od pasterizovanog mleka izaziva ili pogoršava. Isto važi za srčane tegobe i oboljenja jetre koji su uzrokovani ili pogoršani konzumiranjem sira i maslaca napravljenog od pasterizovanog mleka. Psorijaza i srčana oboljenja nisu primećeni kod stanovnika Kavkaza i Bugarske jer oni jedu mnogo proizvoda od presnog mleka. Holesterol nije nikome naštetio do pre nekoliko decenija, kada su korišćeni proizvodi od presnog mleka. Presno mleko je bilo sredstvo za suzbijanje tuberkuloze, ali je vrlo verovatno, misli prof. Stojiljković, da je pasterizovano mleko izaziva.
Autor: Vera PONTI
Izvor: Poljoindustrija i Zaštita plus