„Recite zbogom pšenici“ dr Vilijema Dejvisa od četvrtka, 24. aprila, naći će se u prodaji u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, kao i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs.
„Recite zbogom pšenici“ poručuje: Oslobodimo se pšenice, oslobodimo se kilograma i ponovo nađimo put ka zdravlju. Ova knjiga nudi i recepte za zdrava i ukusna jela.
Zahvaljujući ovako širokom i detaljnom pristupu, smernice ove knjige nisu „samo još jedna dijeta u nizu“, već istinski koristan vodič kroz naš savremeni, komercijalizovani svet namirnica, i dragocen izvor informacija koje nam mogu pomoći da sačuvamo zdravlje.
Jeste li znali da dve kriške integralnog hleba dižu nivo šećera u krvi više nego dve kašike čistog belog šećera?
Doktor Vilijem Dejvis zastupa provokativan stav da je eliminacija pšenice iz ishrane – pa čak i takozvane zdrave integralne pšenice – ključ za trajno skidanje viška kilograma, te da može doneti poboljšanje kod digestivnih i drugih zdravstvenih problema širokog spektra.
Oslanjajući se na višedecenijska klinička istraživanja i izuzetne rezultate koje je zapazio nakon propisivanja bespšeničnog režima ishrane hiljadama pacijenata, doktor Vilijem Dejvis nadasve zanimljivo iznosi optužbe protiv ove sveprisutne namirnice. Ishrana bez pšenice povezuje se sa značajnim zdravstvenim koristima, među kojima su:
■ Smanjenje težine za 10, 15 pa čak i preko 20 kilograma za prvih nekoliko meseci
■ Ublažavanje metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2
■ Oporavak od intestinalnih oboljenja kao što su ulcerativni kolitis i celijakija
■ Upečatljivo poboljšanje rezultata ukupnog i LDL holesterola
■ Poboljšanje gustine kostiju i ublažavanje osteopenije
■ Izlečenje mnogih kožnih oboljenja, od psorijaze do oralnih ulkusa i opadanja kose
■ Ublažavanje upalnih procesa i bolnog artritisa
Pitka, provokativna i zasnovana na brižljivim istraživanjima, knjiga „Recite zbogom pšenici“ pruža nov i životno važan pogled na neke od najozbiljnijih zdravstvenih problema našeg doba.
Doktor Vilijam Dejvis je specijalista preventivne kardiologije s dugogodišnjim iskustvom. U njegovu ordinaciju dolaze ljudi s prekomernom težinom, povišenim krvnim pritiskom, holesterolom, aterosklerotičnim plakom i drugim pojavama koje su uzročnici ozbiljnih oboljenja srca i arterija. Prateći preporuke američkih zvaničnih tela za prevenciju bolesti, dr Dejvis se dugo pridržavao osveštanog pravila „jedite više integralnih žitarica“, poštujući ga i sam. Međutim, s godinama je primetio da mu dolazi sve više gojaznih i zdravstveno ugroženih pacijenata koji se već hrane „zdravo“. Otkrivši da se i sam našao među njima – s viškom kilograma i visokim vrednostima šećera u krvi, štetnog LDL holesterola i triglicerida – dr Dejvis se zapitao kako „zdrave integralne žitarice“ uistinu utiču na zdravlje. Nakon ozbiljnog i pomnog proučavanja postojećih materijala i rezultata obimnih istraživanja širom sveta, odlučio se da pokuša sa potpuno suprotnim pristupom – „jedite što manje žitarica“, a na prvom mestu – što manje pšenice. Rezultat – hiljade pacijenata kod kojih su znatno ublaženi ili potpuno uklonjeni potencijalni uzroci bolesti, pa čak i sama oboljenja.