Laguna - Bukmarker - „Stefan Prvovenčani“ Luke Mičete od 9. juna u prodaji - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Stefan Prvovenčani“ Luke Mičete od 9. juna u prodaji

Sveobuhvatna biografija prvog srpskog kralja od utorka, 9. juna, naći će se u prodaji širom Srbije.
 
Stefan Prvovenčani je drugi sin velikog župana Stefana Nemanje koji je umesto starijeg Vukana nasledio presto a 1217. je postao kralj Raške.
 
Za sve ljubitelje srpske istorije Luka Mičeta priredio je treću knjigu o Nemanjićima.
 
Sudbina je Stefanu Nemanjiću nenadano dodelila vlast. Na srpski presto došao je spletom istorijskih događaja, tuđom zaslugom – ali je zato sve ostalo bilo isključivo plod njegovih sposobnosti. U doba kada je svako sa svakim ratovao, ovaj prvi krunisani srpski kralj uzdao se u pamet i diplomatsku veštinu pre nego u golu snagu.
 
Da je bio vladar kultivisanog duha kome književno umeće nije bilo strano, Stefan Prvovenčani pokazao je u „Žitiju Svetog Simeona“, životopisu svog oca i utemeljivača srpske crkve.
 
Upravo vladarska smelost i široko obrazovanje omogućili su Stefanu Prvovenčanom da svaki istorijski događaj svoje epohe preokrene u korist sopstvenog kraljevstva. Zahvaljujući mudro vođenoj politici, on je u istoriji ostao zapamćen kao vladar koji je znao kako da osvoji i, još važnije, kako da sačuva ono što je stekao.
 
Njegovo delo „Žitije Svetog Simeona“ je prva srpska hagiografija i smatra se bitnim delom srednjovekovne književnosti.

Kao vladar, Stefan Prvovenčani je britkog uma, smele odlučnosti, kome su ciljevi visoki, planovi promišljeni… Koliko je Sava nepokolebljivo dominantan u duhovnoj sferi toliko je Stefan dominantan u surovoj realnosti srednjovekovne politike.

Sagradio je slavni manastir Žiču, manastir gde će na kraju počivati njegove svete mošti.
 
Novinar i književnik Luka Mičeta napisao je i biografije Stefana Nemanje i Stefana Dečanskog, i pokušao da predstavi kakvim su sve kulturnim delima Nemanjići zadužili Srbe, ali i svetsku kulturu. 
 
Knjigu „Stefan Prvovenčani“ autora Luke Mičete od 9. juna možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Lafuninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs, kao i na sajtu www.laguna.rs.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
prikaz knjige budućnost geografije zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku  laguna knjige Prikaz knjige „Budućnost geografije“: Zaboravite geopolitiku, pređimo na astropolitiku!
19.09.2024.
Zahvaćeni surovim vrtlogom silnih svetskih političkih, društvenih i ekonomskih previranja koja su posebno dobila na jačini proteklih desetak godina, svi se mi verovatno svakodnevno zapitamo kako li će...
više
prikaz mladih kritičara čuvari krune cara dušana  laguna knjige Prikaz mladih kritičara: „Čuvari krune cara Dušana“
19.09.2024.
Na samom početku knjige car Dušan na samrti daje svešteniku Teodosiju svoju krunu i blago da ih sakrije. Ali to nije bilo kakva kruna. Pisac nas iznenađuje time što nas vodi još unapred, pa smo sa des...
više
marina vujčić želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida laguna knjige Marina Vujčić: Želja za pisanjem rasla je s bijesom zbog novih femicida
19.09.2024.
Marina Vujčić, nagrađivana spisateljica, dramatičarka i urednica, autorica prije nekoliko mjeseci izdanog romana „Sigurna kuća“, bila je među hrvatskim sudionicima 12. Festivala svjetske književnosti ...
više
intervju bojan leković nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim laguna knjige Intervju Bojan Leković: Nemojte raditi ono što vas čini nesrećnim
19.09.2024.
Gotovo nestvarno zvuči podatak da je pisac i osnivač CEO najznačajnije srpske oglasne kompanije KupujemProdajem, koja je od 2008. godine do danas izrasla u najsnažniju internet platformu u Srbiji...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.