Bestseler New York Timesa.
„Roman koji pokazuje da nikada nije kasno da upoznamo sebe.“
– Chatelaine
Sočna pustolovina kroz prikaze hrane, umetnosti i modne scene u Parizu osamdesetih godina dvadesetog veka.
Kada njena otuđena majka umre, Stela dobija neobično nasleđe: avionsku kartu u jednom pravcu i poruku koja glasi: „Idi u Pariz.“ Stela nije baš stvorena za avanturu; usled traumatičnog detinjstva ograničila se na stroge obrasce ponašanja u sopstvenoj zoni sigurnosti. Ali kada je njena šefica podstakne da uzme odmor, Stela se prepušta ispunjenju poslednjih želja svoje majke.
Sama u stranom gradu, Stela se drži starih navika, živi oprezno i štedljivo. A onda nailazi na starinsku radnju, gde isprobava bajnu Diorovu haljinu. Prodavačica tvrdi da je ta haljina stvorena za Stelu i ona prvi put u životu čini nešto impulsivno: kupuje haljinu – i kreće u avanturu.
Njena prva stanica: legendarna braserija De Mago, gde Stela prvi put jede ostrige, a zatim upoznaje osamdesetogodišnjeg kolekcionara umetničkih dela koji odlučuje da je uzme pod svoje. Dok joj Žil govori ko je ko u pariskom književnom, umetničkom i kulinarskom svetu, Stela shvata šta znači živeti kao bogata i uspešna osoba.
Kako se nedelje – i mnogi dekadentni obroci – smenjuju, Stela na kraju provodi sve više vremena u boemskoj atmosferi čuvene knjižare Šekspir i družina, rešava stogodišnju misteriju Maneove slike i otkriva strast prema hrani koja je možda povezana sa njenom prošlošcću. Gozba za čula, ovaj roman je potvrda da treba živeti sa stilom, rizikovati i pronaći svoj pravi dom.
„Ovaj roman se čita kao jelo u kojem želite da dugo uživate, polako degustirate svaku savršeno odabranu reč.“
– Eater