Laguna - Bukmarker - Najpopularnije dijete dokazuju da smo poprilično ekstremni kada je ishrana u pitanju - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Najpopularnije dijete dokazuju da smo poprilično ekstremni kada je ishrana u pitanju

Tokom prethodnih godina neprestano su se pojavljivale nove dijete koje su brzo dobijale na popularnosti, a zatim brzo i nestajale sa scene. Takva brzina prihvatanja i odbacivanja određenih načina ishrane iznedrila je poslednje dve vrste koje su veoma zaživele, posebno u Americi, a ujedno i postavile jedno važno pitanje: zašto naši pokušaji da se zdravo hranimo uključuju tako ekstremne stvari kada je ravnoteža ono što je najbolje po naše zdravlje?

Reč je o paleo i sirovoj ishrani, dve najpopularnije vrste ishrane u SAD. Ali kako je moguće da su ove dve dijete najpopularnije, a predstavljaju potpune suprotnosti?

Kako smatra Suzan Pirs Tompson, profesorka neurologije i kognitivnih nauka, specijalista za psihologiju ishrane i autorka knjige „Pravilna linija ishrane: Naučite da živite zdravi, vitki i slobodni“, privlačnost ove dve dijete se može svesti na dve stvari. Prva je činjenica da se obe oslanjaju na nauku („Ljude zanima da znaju zašto rade određenu stvar“, objašnjava autorka),  bilo da su istiniti ili ne.

Druga je to što se ljudi zaista bolje osećaju kada se ovako hrane. Oko 60% tipične američke ishrane potiče od veoma procesuirane hrane. Paleo i sirova ishrana odbacuju takvu hranu i zamenjuju je neobrađenom – što je samo po sebi osnovni recept za uspeh u zdravoj ishrani. „Ako prestanete da jedete procesuiranu hranu i unosite više povrća, osećaćete se bolje bez obzira na režim koji praktikujete“, objašnjava autorka. A ljudi koji prelaze na sirovu ili paleo ishranu, drastično povećavaju unos povrća, a izbacuju upotrebu procesuirane hrane, pa obe ove dijete dobijaju sjajne ocene i prenose se od usta do usta.

Problem je u tome što je teško pridržavati se „dijeta“ i postavlja se pitanje zašto se onda ljudi u tolikom broju odlučuju za jednu od dve najekstremnije vrste ishrane koje postoje.

Autorka Suzan Pirs Tompson kaže: „Ekstremni pristupi su odlični za neke ljude.“ Kada je ova tema u pitanju, u današnjoj kulturi postoje dva pogleda na gubljenje težine: „umerenost“ i „kontrola“. Oni koji vole da imaju kontrolu najbolje funkcionišu kada su im postavljene granice i znaju namirnice koje nikako ne smeju jesti, dok oni „umereni“ shvataju da povremeno udovoljavanje sebi zapravo učvršćuje njihovu odluku i povećava zadovoljstvo. „Apstinenti će zapravo bolje proći ako se odluče za neku ekstremnu dijetu. Oni skloni umerenijim izborima postižu bolje rezultate ako izbegavaju striktnu ishranu“, kaže Tompsonova.

U jednom slučaju ipak apstinencija – ekstremna ishrana – zapravo daje bolje rezultate kod oba tipa ljudi, a to je ukoliko imate slučaj zavisnosti. „Ako je nečiji mozak zavistan od šećera i brašna, na primer, izabrati da se potpuno uzdržava od toga je zapravo izbor umerenih ljudi“, kaže Tompsonova.

Dakle, ako shvatite da ste najsrećniji i najzdraviji dok koristite neku vrstu dijete, u tome nema nikakve sramote – najbolje je da se hranite onako kako vašem zdravlju odgovara. Ali ukoliko vam sve te zabrane i ograničenja prave problem i čine da se osećate psihički loše, možda je za vas najbolje da primenite „umerenI“ pristup. Dokle god jedete neobrađenu hranu, mnogo povrća i izbacujete iz ishrane obrađene namirnice, vaše telo će sve podneti kako treba. „Ne postoji univerzalno rešenje za sve“, smatra autorka, i zaključuje: „Informacije dostupne na ovim stranama ključne su za promenu našeg kulturnog pogleda na to šta je gojaznost –  nije  manjak volje i  nije  moralna mana, već nus-proizvod mozga koji je talac moderne hrane“.

Izvor: shape.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
radno vreme delfi knjižara za vreme praznika 11 novembra 2024  laguna knjige Radno vreme Delfi knjižara za vreme praznika 11. novembra 2024.
08.11.2024.
Tokom državnog praznika – Dan primirja u Prvom svetskom ratu – Delfi knjižare rade po neizmenjenom radnom vremenu. Kada je reč o onlajn porudžbinama – kurirska služba u ponedeljak 11. novembra neće...
više
dragan velikić navika guši svaku pobunu laguna knjige Dragan Velikić: Navika guši svaku pobunu
08.11.2024.
„Pisac obično od fikcije stvara stvarnost. U ovom slučaju pisac od stvarnosti stvara fikciju“, rekao je na promociji nove knjige dvostrukog dobitnika Ninove nagrade Dragana Velikića istoričar ume...
više
ana atanasković trudim se da pamtim ono što je plemenito laguna knjige Ana Atanasković: Trudim se da pamtim ono što je plemenito
08.11.2024.
Ana Atanasković, spisateljica iza koje stoje romani koji se čitaju u dahu, ponosna Kruševljanka koja je zaljubljena u Beograd i u istoriju svog naroda, otkriva tajne svog najnovijeg romana „Zmajeva že...
više
uzbudljiv psihološki triler sve što nikad nismo izgovorili sloun harlou u prodaji od 12 novembra laguna knjige Uzbudljiv psihološki triler: „Sve što nikad nismo izgovorili“ Sloun Harlou u prodaji od 12. novembra
08.11.2024.
Triler koji će vas držati u neizvesnosti sve do poslednje stranice, „Sve što nikad nismo izgovorili“ Sloun Harlou, mračna je ljubavna priča s mnoštvom obrta i napetosti. Iako su prošli meseci ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.