Laguna - Vilijem Dejvis - Knjige o kojima se priča
Vilijem Dejvis

Vilijem Dejvis

Doktor Vilijam Dejvis je specijalista preventivne kardiologije s dugogodišnjim iskustvom. U njegovu ordinaciju dolaze ljudi s prekomernom težinom, povišenim krvnim pritiskom, holesterolom, aterosklerotičnim plakom i drugim pojavama koje su uzročnici ozbiljnih oboljenja srca i arterija. Prateći preporuke američkih zvaničnih tela za prevenciju bolesti, dr Dejvis se dugo pridržavao osveštanog pravila „jedite više integralnih žitarica“, poštujući ga i sam. Međutim, s godinama je primetio da mu dolazi sve više gojaznih i zdravstveno ugroženih pacijenata koji se već hrane „zdravo“. Otkrivši da se i sam našao među njima – s viškom kilograma i visokim vrednostima šećera u krvi, štetnog LDL holesterola i triglicerida – dr Dejvis se zapitao kako „zdrave integralne žitarice“ uistinu utiču na zdravlje. Nakon ozbiljnog i pomnog proučavanja postojećih materijala i rezultata obimnih istraživanja širom sveta, odlučio se da pokuša sa potpuno suprotnim pristupom – „jedite što manje žitarica“, a na prvom mestu – što manje pšenice. Rezultat – hiljade pacijenata kod kojih su znatno ublaženi ili potpuno uklonjeni potencijalni uzroci bolesti, pa čak i sama oboljenja.

U Recite zbogom pšenici dr Vilijam Dejvis pripoveda o svojim višegodišnjim lekarskim iskustvima i deli s čitaocem obuhvatna saznanja o uticaju savremene pšenice na ljudsko zdravlje. Kroz poglavlja o istoriji uzgajanja pšenice i njene uloge u ljudskom društvu, o hibridizaciji i genetskoj modifikaciji žitarica, te sastavu modernog zrna u odnosu na zrno prapočetnih vrsta, priča dr Dejvisa vodi ka gorućoj temi sve prisutnije gojaznosti i povećane učestalosti nekih bolesti koje su ranije bile izuzetno retke, poput celijakije ili dečjeg dijabetesa, i vrlo simptomatične pojave „pšeničnog stomaka“ – unutrašnjeg (visceralnog) sala koje s vremenom postaje metabolički aktivno i počinje da se ponaša kao samostalna „žlezda“. Podrobno i naučno osnovano u knjizi se obrađuje uloga pšenice u gojaznosti, nastajanju insulinske rezistencije i dijabetesa, poremećaju kiselosti organizma, ubrzanom starenju, formiranju izuzetno štetnih sitnih LDL čestica, psihičkim stanjima i bolestima poput šizofrenije, uz konkretne savete i preporuke o ishrani, praćene zanimljivim receptima. Zahvaljujući ovako širokom i detaljnom pristupu, smernice ove knjige Recite zbogom pšenici nisu „samo još jedna dijeta u nizu“, već istinski koristan vodič kroz naš savremeni, komercijalizovani svet namirnica, i dragocen izvor informacija koje nam mogu pomoći da sačuvamo zdravlje.
mateja matić, prevodilac obećana nedođija kada sirotište postane zamka laguna knjige Mateja Matić, prevodilac: „Obećana Nedođija“ – kada sirotište postane zamka
05.06.2025.
Laguna je upravo objavila uvodni deo popularnog japanskog manga serijala Obećana Nedođija, koji se u velikoj meri oslanja na književne teme i strukture, posebno one prisutne u dečjoj književ...
više
trejsi ševalije o romanu ostrvo stakla i vanvremenskim staklenim perlama laguna knjige Trejsi Ševalije o romanu „Ostrvo stakla“ i vanvremenskim staklenim perlama
05.06.2025.
Usmerivši svoj spisateljski pogled i ljubav prema podrobnom istraživanju građe na petsto godina dugu porodičnu sagu sa ostrva Murano, Trejsi Ševalije nam ovog puta donosi priču o ličnoj kreativnosti i...
više
tajne pisaca mirko demić u književnosti je moguće i ono što biti ne može  laguna knjige Tajne pisaca: Mirko Demić – U književnosti je moguće i ono „što biti ne može“
05.06.2025.
Tajne svog romana „Nebeska divanhana“ otkriva romanopisac, pripovedač, esejista i dramski pisac Mirko Demić. Rođen sam na Baniji, u Hrvatskoj, desetak kilometara vazdušne linije od granice sa B...
više
priča koja traje noć knjige od 6 do 8 juna laguna knjige Priča koja traje – Noć knjige od 6. do 8. juna
05.06.2025.
Uzbuđenje je u vazduhu jer se bliži još jedna Noć knjige i prilika da podelimo radost čitanja sa drugima. Od 6. do 8. juna 2025. godine 32. Noć knjige će se održati u knjižarama Delfi i Laguninim klub...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.