Već više od godinu dana stanujem u prelepoj palati preko puta Kalemegdana. Dopada mi se ovaj grad s toliko šarma i života, sa svedočanstvim istorije na svakom koraku i sa svojom gostoljubivošću prema strancima. Srbi su nama, Francuzima, divni i gosti i domaćini. Gosti koje mi primamo u ambasadi i domaćini - koje svakodnevno srećem dok kupujem na Kalenićevoj ili Bajlonijevoj pijaci u pratnji mog kuvara Zorana (najvažnijeg čoveka u ambasadi, uverena sam), oni koji nas dočekuju kada pratim muža pri obilasku zemlje, predsednici opština u malim selima, seljaci koji prodaju voće i povrće pored puta...
Pošto nas uveravaju da je naša kuhinja najbolja, u šta smo na kraju i sami počeli da verujemo, htela sam da vam dam i nekoliko recepata za jela koja služimo našim gostima u pokušaju da im omogućimo da uživaju u ukusima i raznovrsnosti kuhinje naše zemlje, gde su starinski recepti često najukusniji: ne želimo na ovom mestuda pozovemo čitaoca da zaviri samo u gastronomski rečnik već da se upusti u gastronomsku šetnju kroz naše (francuske) krajeve.
Dobila sam ovu sjajnu knjigu na poklon i odusevila se. Kupila sam zatim jos nekoliko primeraka na poklon dragim ososbama i svako se iskreno obradovao. Nadam se da ce uskoro novo izdanje, jer evo upravo trazim nesto tako za jos jedan poklon.
Bila sam skeptična prema ovoj vrsti knjiga, ali je znatiželja prevladala i nisam se prevarila. Ne samo što sam sebe obradovala nego je ovo bio i ,mislim, lep Božićni (novogodišnji) poklon. Sjajna mogućnost da na lep način proverimo koliko malo (bar ja) znamo o Francuskoj. U glavi mi još zvone podaci o površini, gustini, broju stanovnika i zbrkana slika predela sa više ruda, grožđa ili gvožđa. Činjenica je da sve to može da se nađe na internetu uz pomoć prijatelja svih nas koji se zove google, ali ovde je jedna lepa, afirmativna i subjektivna priča gospođe koja zna na pravi način da reprezentuje sve kvalitete svoje domovine. Preporuka i za naše supruge ambasadora: nisu u nekoj zemlji da prate modne trendove i idu u shopping nego da pomognu ambasadoru u njegovom važnom poslu. Jedva čekam malo slobodnog vremena da počnem da isprobavam i neke recepte. Kad već ne možemo da putujemo, ovo je sjajan virtuelni izlet, na kome se zaista zahvaljujem piscu, kuvaru i izdavaču.
Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.